O mare artistă, scoasă de pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mezzosoprana de talie mondială Oana Andra a fost înlocuită cu două debutante, în distribuţia spectacolului de astăzi de la Opera Naţională din Bucureşti. "Nu mi s-a dat nicio

Mezzosoprana de talie mondială Oana Andra a fost înlocuită cu două debutante, în distribuţia spectacolului de astăzi de la Opera Naţională din Bucureşti.

"Nu mi s-a dat nicio explicaţie", a declarat, pentru "Adevărul", Oana Andra. Acum o săptămână, ea a aflat, pe cale neoficială, de la dirijorul spectacolului, că va fi scoasă din distribuţia premierei "La Cenerentola" de Gioacchino Rossini.

Culmea e că Oana Andra este singura mezzosoprană din ţară care a studiat tehnica şi stilul de interpretare ale lui Rossini, chiar la Accademia Rossiniana din Pesaro, oraşul natal al lui Rossini.

A făcut peste 40 de spectacole Rossini

Profesorul cântăreţei a fost cel mai mare specialist în Rossini, maestrul Alberto Zedda. De altfel, bazându-se pe calităţile mezzosopranei, acesta a invitat-o în mai multe rânduri pe Oana Andra să colaboreze în producţii de operă din festivaluri Rossini din întreaga lume.

"Eu am făcut peste 40 de spectacole cu acest rol, atât în ţară, cât şi în străinătate. Când l-am sunat pe directorul artistic, Iurie Florea, să-i anunţ hotărârea, dânsul a spus că aşa ceva este imposibil şi mi-a promis că problemele se vor rezolva.


Într-adevăr, a avut o discuţie, dar se pare că restul s-au ţinut tare pe poziţie, fiindcă Iurie Florea n-a putut face nimic. Atunci au scos din buzunar o avanpremieră, ca un fel de consolare, care va avea loc în seara asta (n.r. - ieri). Numai că eu nu o să cânt, pentru că sunt în concediu medical. Din cauza stresului, a nopţilor nedormite, a inimii, am ajuns la spital."

Oana Andra spune că nu va părăsi scena Operei Naţionale şi că important pentru ea e publicul "Ar fi păcat, a declarat mezzosoprana, să mă rup de public din cauza unor astfel de evenimente... bizare".

"Pentru mine, toate sunteţi egale!"

Cântăreaţa de talie mondială a fost înlocuită cu debutantele Mihaela Işpan şi Maria Jinga. Oficial, hotărârea a fost anunţată miercuri, 18 iunie. Oana Andra povesteşte că dirijorul Adrian Morar i-ar fi spus: "Pentru mine, toate sunteţi egale!", ceea ce, susţine artista, nu poţi afirma în cazul artei. Directorul Operei, Cătălin Ionescu Arbore, nu a comentat în niciun fel decizia de a o scoate din distribuţie pe mezzosoprană.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite