Concursul Internaţional din cadrul Festivalului „George Enescu“ se amână pentru 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul „George Enescu“ se va desfăşura anul acesta în perioada 1-29 septembrie
Festivalul „George Enescu“ se va desfăşura anul acesta în perioada 1-29 septembrie

Concursul Internaţional „George Enescu“, eveniment care se desfăşura în cadrul Festivalului „George Enescu“, a fost decalat pentru aceeaşi perioadă a anului 2014, din motive financiare. Astfel, competiţia şi festivalul vor avea loc alternativ, o dată la doi ani.

Această modificare de calendar este menită să permită o îmbunătăţire a standardelor concursului, dat fiind efortul logistic şi financiar pe care organizarea acestui eveniment  îl presupune, se arată în comunicatul Guvernului, citat de Mediafax.

De asemenea, decalarea concursului nu va crea nicio problemă de organizare şi nu va aduce niciun prejudiciu concurenţilor. Programul festivalului rămâne neschimbat, după cum a fost deja anunţat pe site-ul evenimentului. 

Pe 30 octombrie 2012, la prima conferinţă de presă care anunţa oficial ediţia de anul acesta a Festivalului „George Enescu“, a fost anunţat un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern pentru acest eveniment. Această sumă, în care erau incluse toate fondurile din toate sursele, şi publice şi private, şi vânzări de abonamente şi bilete, urma să acopere atât cheltuielile pentru festival, cât şi cele pentru Concursul Internaţional „George Enescu“. 

Astfel, banii alocaţi ediţiei de anul acesta a Festivalului „George Enescu“ vor fi mai puţini. „Bugetul total al festivalului va fi, în 2013, de aproximativ 35 de milioane de lei, iar banii vin de la Ministerul Culturii, de la Primăria Generală, din sponsorizări şi din vânzări de bilete şi abonamente“, a spus Oana Marinescu, specialist în comunicare al festivalului.  

Festivalul „George Enescu“ are toate şansele să devină primul în Europa

Date fiind actualele condiţii economie din România, structura evenimentului a fost regândită  în aşa fel încât România să continue să organizeze acest eveniment la standarde internaţionale, facilitând un schimb cultural unic între cultura şi artiştii români şi patrimoniul cultural mondial.

„Mie, personal, îmi convine această decizie. Concursul este greu de organizat. Cred că este mult mai simplu ca totul să fie întins pe două etape şi cred că este mult mai simplu de accesat şi pentru publicul Festivalului Enescu“, a declarat Mihai Constantinescu, directorul Artexim, organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu“.

În data de 17 ianuarie 2013, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a precizat, în faţa Comisiei de Cultură din Senat, că acest eveniment (n.r. - Festivalul „George Enescu“) „costă mult“, dar are toate şansele să devină „primul în Europa“, subliniind că Ministerul Culturii este doar un „sponsor“.

Tot atunci, senatorul Damian Drăghici a atras atenţia că este necesară înfiinţarea unei comisii sau găsirea unei modalităţi „de a controla de două ori bugetul alocat festivalului, pentru că preţurile care sunt la noi, faţă de acelea de pe piaţa internaţională, sunt mult diferite“. În acest context, ministrul Daniel Barbu a ţinut să sublinieze că instituţia pe care o conduce asigură doar finanţarea. Senatorul a adăugat că, din informaţiile pe care le deţine, onorariile artiştilor invitaţi să cânte la Festivalul „George Enescu“ se ridică la suma totală de 10 milioane de dolari.

Festivalul are un buget impresionant chiar şi pentru o ţară bogată

Pe de altă parte, prim-ministrul Victor Ponta a apreciat că bugetul alocat pentru Festivalul „George Enescu“ este impresionant şi pentru o ţară bogată. „E important pentru România să aibă un festival şi îl vom sprijini. Era şi mai important să fie şi banii atunci când faci cheltuielile, dar e o practică veche în România, pe care trebuie să o oprim. Întâi să existe banii şi după aceea faci contractele, nu invers“, a spus Ponta.

Data de desfăşurare a Festivalului „George Enescu“ rămâne neschimbată - între 1 şi 28 septembrie. Evenimentul de anul acesta va găzdui 150 de spectacole de muzică, operă şi balet în Bucureşti şi în alte centre culturale din ţară - Arad, Bacău, Braşov, Cluj, Iaşi, Sibiu şi Timişoara.

Printre o mulţime de formaţii şi artişti care şi-au confirmat participarea la festival se numără şi actorul John Malkovich va fi prezent la Festivalul Enescu cu proiectul „The Infernal Comedy. Confessions of a Serial Killer“, pe care îl va prezenta la Bucureşti.

Festivalul „George Enescu“ a avut deschiderea oficială pe 4 septembrie 1958, la trei ani după moartea lui George Enescu, marcând debutul uneia dintre cele mai importante manifestări muzicale internaţionale găzduite de România.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite