Colecţia lăsată de Brâncuşi legatarilor săi, scoasă la licitaţie la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistul român Constantin Brâncuşi a murit la Paris, pe 16 martie 1957
Artistul român Constantin Brâncuşi a murit la Paris, pe 16 martie 1957

Colecţia de piese şi obiecte personale pe care Constantin Brâncuşi le-a lăsat-o artiştilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, în calitate de legatari ai săi, va fi scoasă la licitaţie marţi, la Paris. Potrivit casei de licitaţii Artcurial, colecţia este estimată la o sumă între 1,5 şi 2 milioane de euro.

Trei sculpturi, 20 de piese de mobilier şi obiecte lucrate sau transformate de artistul român, dar şi obiecte personale ale acestuia au fost lăsate soţilor Nicoleta Dumitrescu şi Alexandru Istrati, artişti foarte apropiaţi lui Brâncuşi.

Nepotul şi moştenitorul celor doi, Théodor Nicol, a decis să vândă colecţia pe care sculptorul le-a lăsat-o celor doi artişti, numiţi legatarii săi universali.

Cea mai valoroasă piesă a colecţiei "Natalia Dumitresco & Alexandre Istrati" este sculptura "Sărutul (Coloană)" (foto), din 1935, formată din patru părţi, care a fost estimată între 800.000 şi 1.200.000 de euro. Artistul le-a făcut-o cadou soţilor Istrati în 1950, relatează Mediafax.

Constantin Brâncuşi, “Sărutul (Coloană)” 1935

Colecţia scoasă mâine la licitaţie cuprinde şi piese din viaţa de zi cu zi a lui Brâncuşi, care a transformat în lucrări de artă numeroase dintre obiectele banale pe care le avea în jurul său, încercând să atingă armonia între opera sa şi mediul înconjurător în care trăia.

Licitaţia casei Artcurial va fi deschisă, sâmbătă, la Hôtel Marcel Dassault din Paris.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite