Poetul român Eduard Tara a câştigat marele premiu la haiku în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O poezie tradiţională japoneză scrisă de poetul român Eduard Tara a câştigat marele premiu la concursul Japonia - Uniunea Europeană de haiku în limba engleză, potrivit Ministerului japonez de Externe.

Concursul de haiku a coincis cu vizita preşedintelui UE Herman Van Rompuy în Japonia.

Poezia lui Eduard Tara, în vârstă de 41 de ani, a fost aleasă din cele 523 de creaţii ale unor poeţi din Japonia şi din cele 27 de state membre ale UE.

Vezi aici lista integrală a câştigătorilor la concursul de haiku ediţia 2010

Câştigătorul a obţinut o excursie în staţiunea cu pârâuri fierbinţi Dogo din Matsuyama, în vestul Japoniei, la locul de naştere al genului de poezie moderne în Japonia.

Poezia lui Tara sună astfel în limba română:

Deschizând o hartă
Petalele de cireş leagă
Europa şi Japonia

Opera literară a câştigat aprecierea unui membru al juriului, care a afirmat că cireşii înfloriţi trimit la calea aventuroasă pe care un poet de haiku şi un călător însoţitor ar trebui să o întreprindă.

În japoneză, haiku este alcătuită din trei versuri de câte cinci, şapte şi cinci silabe.

La începutul lui aprilie, Van Rompuy şi-a publicat prima colecţie de haiku. În vârstă de 62 de ani, preşedintele UE, fost premier al Belgiei, este admirator al poetului japonez din secolul al XVII-lea Matsuo Basho şi postează cu regularitate haiku în olandeză pe pagina de internet.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite