Cu aparatul de fotografiat la Rogojel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia lui Lucian Muntean, fotoreporter la ziarul "Adevărul", deschisă la Cluj, a fost prezentată şi la Festivalul Multimedia Est-Ouest din Franţa Casa Matei din Cluj este gazda unei

Expoziţia lui Lucian Muntean, fotoreporter la ziarul "Adevărul", deschisă la Cluj, a fost prezentată şi la Festivalul Multimedia Est-Ouest din Franţa

Casa Matei din Cluj este gazda unei interesante expoziţii de fotografie organizate de Centrul Cultural Francez din localitate, care poate fi vizitată între 6 şi 20 martie.

Intitulată "Tradiţii în tranziţie la Rogojel", selecţia de lucrări prezentate de tânărul Lucian Muntean, fotoreporter la ziarul "Adevărul", este rezultatul unui proiect derulat între anii 2000 şi 2006, ce şi-a propus să consemneze viaţa unui sat izolat de munte într-o perioadă premergătoare intrării României în Uniunea Europeană. Lucian Muntean a colaborat la proiect cu scriitoarea Jeanne Aime Sintes şi cu fotograful Alexandre Rebours din Franţa.
Urmărind viaţa cotidiană a acestui sat izolat, în care progresul secolului XX nu a ajuns încă, unde uneltele folosite la munca pământului sunt cele de acum câteva sute de ani, artistul a întocmit o cronică în imagini care va căpăta, desigur, nu peste foarte mult timp, un interes documentar cu totul special.

Estetica documentarului

Fotografiile expuse, printate pe hârtie manuală confecţionată de Răzvan Supuran, prezintă, dincolo de valoarea documentară, un real interes estetic. Lucian Muntean are ştiinţa surprinderii instantaneului prin cadraje care devin modalitate de comentariu personal, de deosebită prospeţime. Deschiderile către peisaj care dau un suflu epic imaginii, mişcarea personajului prins în activitate, portretul proiectat pe zidul ca un ecran sau în peisaj transformă imaginea fotografică în obiect estetic.

Lucrările de la Cluj au fost expuse, în aprilie anul trecut, la Festivalul Multimedia Est-Ouest de la Die (Franţa), şi sub forma unui DVD (foto şi muzică) realizat de Claudiu Moisescu. Însuşi titlul expoziţiei, "Tradiţii în tranziţie", este relevant pentru punctul de pornire al proiectului, răspunzând, ca idee, preocupării din ce în ce mai accentuate de salvgardare a patrimoniului neobiectual al diferitelor civilizaţii.

Un geolog devenit artist fotograf

Născut la Sighişoara în 1974, absolvent al Facultăţii de Geologie din Cluj, Lucian Muntean optează pentru meseria de fotoreporter, lucrând, din 1997, la cotidienele "Ziua", "Ziarul de Cluj", la ROMPRES, Mediafax, Hepta şi, în prezent, la ziarul "Adevărul".

A fost, de asemenea, colaboratorul revistei franceze "Regard". Prima expoziţie personală de fotografie o deschide în 1999, la Casa Universitarilor din Cluj. Urmează o serie impresionantă de vernisaje în multe oraşe din ţară şi din străinătate: Die şi Drome (Franţa), Bistriţa, Iaşi, Bucureşti, Arcalia, Mexico City, Sighişoara...

Fotoreportajelor din ţară li se alătură cele din Lyon, Barcelona, Roma, Paris, Strasbourg, Souse, Monastir, Tunis şi Sidi Bou Said din Tunisia, Belgia, Olanda, Germania, Italia, Viena, Budapesta...Este membru fondator al Asociaţiei Profesioniştilor în Imagine - API din Cluj şi membru al fotoclubului Napoca din acelaşi oraş.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite