OPINIE Scriitorii 3+1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 23 noiembrie, ora 13.00, la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus, găzduit de Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, Grigore Cartianu, Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun lansează volumul "Teroriştii printre noi".

Dacă redactorul-şef de la "Adevărul" se află la a cincea carte publicată (după "Hora de la miezul nopţii" - 1995, "Hagi" - 2000, "Sfârşitul Ceauşeştilor" - 2010, "Misterele Revoluţiei" - 2010 şi "Cartea Revoluţiei" - 2011), mai tinerii săi colegi au încetat să mai fie doar capitole şi s-au mutat, dureros de meritat, pe copertă.

Cei mai buni copii


Grigore Cartianu

Andrei Crăciun (28 de ani), zis "Junior" - şeful secţiei "Publicistică" şi, în general, şeful generaţiei sale - poate fi recunoscut, dacă veniţi miercuri la Romexpo, după şapca şi talentul de care nu se desparte niciodată.

Pe Mihai Voinea (26 de ani), alintat „Voinicul", n-aveţi cum să-l confundaţi: e subţirel, tuns periuţă, are ochelari cu rame albastre şi seamănă cu Jason Statham. Şi la propriu, şi în ceea ce priveşte demersurile justiţiare.

Cristian Delcea (27 de ani), suflet de dantelă, a mai fost prezent pe www.alinpaicu.ro, nu mai departe de acum câteva zile. Pentru că "Delice" scrie despre dragoste, despre toamnă şi despre autobuze în acelaşi registru - adică minunat.

Mizilul şi teroarea de la fabrica de saltele Relaxa

În cele peste 500 de pagini ale cărţii, „careul" de la „Adevărul" răsuceşte pe toate feţele evenimentele însângerate ale marii aglomeraţii din decembrie 1989. Volumul mai aduce însă ceva: radiografia Revoluţiei, sau ce-o fi fost ea, şi în alte oraşe decât punctele nevralgice de acum 22 de ani.


image

Capitolul "Revoluţia de la Mizil" e, poate, cea mai reuşită frescă a imposturii şi a derizoriului. A unei ţări pe care ne încăpăţânăm degeaba să credem că am lăsat-o în urmă. „Emil Proşcan, primarul micuţului oraş prahovean, vorbeşte în 2011 de parcă dictatura n-ar mai fi căzut fără mizileni. Şi asta deşi, <<când era miting la Bucureşti, eu tăiam porcul>>. La fabrica de saltele Relaxa, aflată la periferia Mizilului, muncitorii au trăit sub teroarea ameninţărilor că vin teroriştii. Dar n-au venit", scriu Cristi, Mihai şi Andrei. Tot ei au descoperit cum a stat treaba cu lupta împotriva dictaturii şi la Constanţa: "Revoluţia s-a susţinut ca la peluză, s-a scandat <<Hai, Farul!>>, s-a băut şi s-au mâncat seminţe". Şi tot acolo, pe malul mării, s-a strigat victorios: "Trăiască societatea de pescuit marin - liberă!"

Moartea vine cu maşina de lapte

Dar la Galaţi? Cum a fost Revoluţia la Galaţi? Povestesc, în alt capitol, tot copiii: "Agitaţia revoluţionară a început cu discursul despre libertate al Marianei Cur-de-Fier, prostituata de frunte a oraşului, şi s-a terminat cu răpăitul de mitralieră al unui militar beat, pe care îl enervase un cetăţean de pe stradă".
Şi ca sa rămânem la Dunăre, haideţi să aflăm cum s-au derulat evenimentele din 1989 la Giurgiu. "Revoluţionarii sunt siguri şi acum că în oraşul lor au fost terorişti. L-au prins pe unul în timp ce prânzea la restaurantul Ancora". Iţele complicate ale revoluţiei giurgiuvene sunt detaliate de băieţii de la "Adevărul" într-un alt fragment remarcabil: "Moartea vine cu maşina de lapte".

Emoţii şi autografe

Despre "Junior", "Voinicul" şi "Delice" a scris şi Cartianu în prefaţă: "Dacă peste câţiva ani vă veţi întâlni cu scriitorii Andrei Crăciun, Mihai Voinea şi Cristian Delcea, puteţi fi siguri că aveţi în faţă trei autori de mare valoare. Dacă nu-i veţi întâlni, atunci, din două una: ori dumneavoastră nu ştiţi ce să citiţi, ori ei au lăsat să li se risipească talentul".

"Teroriştii printre noi", ultima parte a trilogiei despre Revoluţia română, costă 15 lei. Scriitorii 3+1 vă aşteaptă miercuri, la standul Editurii Adevărul, cu emoţii şi autografe. E o carte despre România şi despre cum, spun autorii într-un alt capitol, "să mori pe muzică de acordeon".

Alin Paicu este redactor-șef adjunct ”Adevarul”

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite