VIDEO Azi vine „Furtuna“ în Club Control

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spectacolul „Furtuna“, după William Shakespeare, în regia lui Victor Ioan Frunză, va fi prezentat şi comentat astăzi, de la ora 18.30, în Club Control din Bucureşti

Cafeneaua critică, proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate, iniţiat de Ion Bogdan Lefter, combină teatrul neconvenţional cu dezbaterea academică.

„Furtuna“ după William Shakespeare, producţie a Centrului Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu“ din Bucureşti, este un spectacol montat de Victor Ioan Frunză, regizor nominalizat anul trecut la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din România (UNITER), la categoria „cel mai bun regizor“. „Rosencrantz şi Guildenstern sunt morţi“, tot în regia lui Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Maghiar „Csiky Gergely“ din Timişoara a fost câştigătorul categoriei „Cel maibun spectacol“, la Gala UNITER, anul trecut. Regizorul nu s-a speriat nici de data aceasta de spaţiul restrâns, incomod şi impropriu pentru teatru, şi a căutat formule salvatoare, prin care să-i ofere publicului un spectacol în acord cu pretenţiile lui la originalitate. De data aceasta, după 36 de repetiţii, a ajuns să comprime textul dens al lui Shakespeare în doar o oră şi jumătate.

Montat iniţial într-un spaţiu neconvenţional şi adaptat la cel al Cafenelei critice din Club Control, spectacolul va fi mai întâi jucat, apoi discutat cu asistenţa, cu participarea unor oameni de teatru şi a unor critici de specialitate. La discuţiile moderate de criticul literar Ion Bogdan Lefter vor participa, printre alţii, regizoarea Cătălina Buzoianu şi criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu,Monica Andronescu şi Nicolae Prelipceanu.

DRAMĂ ÎN SUFRAGERIE

Criticul de teatru Mircea Morariu apreciază în cartea „Spectator cu bilet de favoare - 2010 Un an teatral aşa cum l-am văzut“, apărută la Editura Universităţii din Oradea, că „Furtuna“ este un miracol teatral.

„Pentru regizorul Victor Ioan Frunză, pentru scenografa Adriana Grand şi pentru cei patru tineri actori - Ioana Barbu, George Costin, Alexandru Ion şi Sorin Miron - care joacă în total nu mai puţin de 12 roluri, «Furtuna» pare a fi o piesă despre teatru, despre creaţie, despre lume şi despre izolare, despre refuzul derizoriului şi, încă o dată, despre teatru şi felul în care poate fi zămislit acesta. Şi zămislit nu oricum, ci la nivelul excelenţei“, scrie Mircea
Morariu.

Decorul şi costumele sunt realizate de Adriana Grand, care a intenţionat să le ofere spectatorilor „o aventură de cameră, zece metri pătraţi de mister casnic“, pentru că acţiunea spectacolului se poate petrece, ipotetic, la orice spectator în sufragerie.

Informaţii utile

Club Control, Bucureşti


Str. Academiei nr. 19 (în Pasajul Victoriei, intrarea dinspre Str. Academiei/Institutul de Arhitectură/Biserica Enei; în pasaj, prima intrare
pe stânga)

Marţi, 22 martie, între orele 18.30 şi 21.30 „Furtuna“, de William Shakespeare

Regia: Victor Ioan Frunză
Scenografia: Adriana
Grand
Cu: George Costin,
Ioana Barbu, Alexandru Ion,
Sorin Miron

Intrarea este liberă

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite