Agenda culturală europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Morgen", de Marian Crişan, a fost selectat în competiţia de lungmetraj a festivalului
„Morgen", de Marian Crişan, a fost selectat în competiţia de lungmetraj a festivalului

Săptămâna 13-18 iunie 2011

BRATISLAVA

Festivalul Filmului de Artă (Art Film Fest)  va avea loc între 17 şi 25 iunie, la Trencianske Teplice, în Slovacia. Evenimentul reuneşte producţii premiate la festivalurile de la Cannes, Berlin, Veneţia şi Locarno. „Morgen" (foto), de Marian Crişan, a fost selectat în competiţia de lungmetraj a festivalului. În competiţie au fost selectate şi alte producţii europene, precum: „Tomboy", de Céline Sciamma, „The End of Silence", de Roland Edzard (Franţa), „The Fatherless", de Marie Kreutzer, „Michael", de Markus Schleinzer (Austria), „Song of Tomorrow", de Jonas Holmström şi Jonas Bergergård (Suedia), „Zephyr", de Belma Baş (Turcia), „The Hunter", de Bakur Bakuradze, „Silent Souls", de Alexei Fedorchenko (Rusia), „Winter Vacation", de Li Hongqi. Juriul va fi prezidat de regizorul slovac Juraj Jakubisko şi îi mai include pe scenograful mexican Eugenio Caballero, regizorul israelian Samuel Maoz, selecţionera Festivalului de la Palm Springs Alissa Simon şi regizorul croat Zivko Zalar.

Milano

Teatro alla Scalla prezintă o nouă versiune a piesei lui William Shakespere, „Romeo şi Julieta", pe muzica lui Charles Gounod - un spectacol de peste trei ore, producţie a Festivalului de la Salzburg, în care li se dă credit celor mai promiţători tineri artişti ai momentului. Sub bagheta dirijorului canadian Yannick Nézet-Séguin, care debutează la Scala din Milano, vor urca pe scenă Nino Machaidze şi Vittorio Grigolo, în rolurile celor doi îndrăgostiţi. Reprezentaţiile sunt programate pe 13 şi pe 16 iunie, de la ora 20.00. Biletele costă între 12 şi 187 de euro.

Viena

A mai rămas doar o săptămână în care vă mai puteţi bucura de atmosfera specială din Viena. Până pe 19 iunie, în cadrul Wiener Festwochen, puteţi alege evenimente de stradă sau organizate în diverse săli. Organizatorii i-au pus publicului la dispoziţie, timp de o lună, 40 de producţii, cu 175 de reprezentaţii şi 70 de concerte. În fiecare an, peste 180.000 de spectatori participă la evenimente. Interesantă este expoziţia libanezului Walid Raad, care încearcă să evidenţieze drumul artei în lumea arabă, de-a lungul timpului. Artistul care trăieşte la New York va fi şi creator şi narator, în calitate de ghid al muzeului. Expoziţia poate fi văzută pe 12, 13, 14 şi 15 iunie, iar intrarea în galeria Thyssen-Bornemisza Art Contemporary costă 15 euro.

Londra

The Royal Opera House prezintă capodopera lirică a compozitorului italian Giacomo Puccini, „Tosca", pe 14 şi pe 17 iunie, de la ora 19.30, ora locală. Sub bagheta dirijorului Antonio Pappano vor evolua soprana Martina Serafin (foto), în rolul principal, tenorul Marcello Giordani, în rolul lui Cavaradossi, baritonul Juha Uusitalo, în rolul lui Scarpia. Cel mai ieftin bilet costă 9 lire. „Tosca" a fost reprezentată prima dată la Teatrul Constanzi din Roma - devenit apoi Teatrul Operei - într-o atmosferă de polemici cauzate de situaţia politică italiană din acea vreme şi de ameninţările cu un atentat la adresa reginei Margareta de Savoia, care a asistat la spectacol. Inspirată din piesa dramaturgului francez Victorien Sardou, care a scris-o pentru actriţa Sarah Bernhardt în 1887, opera „Tosca" este una dintre cele mai importante lucrări lirice ale lumii.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite