VIDEO: Povestea marchizei care iubește porcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizoarea Tracy Worcester
Regizoarea Tracy Worcester

Regizoarea Tracy Worcester, englezoaică cu origini aritocrate, va prezenta astăzi în cadrul Astra Film Festival, de la ora 15.00, documentarul "Pig business"/"Afaceri cu porci".


Documentarul va fi proiectat în prezența regizoarei, în Sala John Marshall a Casei de Cultură din Sibiu, în ultima zi a festivalului.

Tracy Worcester (52 de ani) este supranumită marchiza eco-războinică. "Afaceri cu proci", un documentar de investigație, prezintă fără cenzură răul pe care magnații industriali îl fac mediului și oamenilor. Distrugând producția micilor fermieri, industriașii cresc zeci de mii de porci în aceleași clădiri și poluează mediul. Iar carnea pe care o livrează, prezentă în majoritatea supermarketurilor lumii, este toxică.

"Nu e vorba doar despre felul în care chinuie animalele - mi-ar plăcea să știu că porcul pe care-l mănânc a trăit o viață decentă -, ci și despre cum poluează mediul înconjurător și ne distrug sănătatea", a explicat Tracy Worcester pentru "Adevărul".

Fă click pe imagine pentru a vedea trailerul filmului

Căsătorită cu Henry Somerset, marchiz de Worcester, Tracy a lucrat ca model și ca actriță, dar a decis să se dedice unei cauze nobile. "Am suficienți bani, nu trebui să mă gândesc că am de plătit vreun credit. Atunci, de ce să nu fac ceva care să ajute lumea? Mi-aș dori să deschidem ochii și să refuzăm să mai cumpărăm aceste produse industriale. Să spunem: nu! E singura cale prin care îi putem opri pe acești magnați".

Când ne-am întâlnit, Tracy Worcester purta blugi și o vestă și, din când în când, sorbea câte o gură de ceai dintr-un termos argintiu. "E o sabie cu dublu tăiș să fii marchiză: pe de-o parte e bine fiindcă ai bani și poți face ce vrei, pe de altă parte, tocmai fiindcă poți face ce vrei lumea spune: da, dar tu îți permiți!".

Worcester a explicat că, pentru ea, cultura în care trăim este una unde produsul e pus pe primul loc, nu consumatorul. "Îl numesc capitalism de tip fascist. Când am încercat să difuzez documentarul pe BBC Channel 4, am trecut printr-o sumedenie de negocieri. Erau prea mulți bani la mijloc, iar legile în Marea Britanie sunf făcute ca să-i protejeze pe acești magnați". Documentarul a fost difuzat în cele din urmă, însă modificat pentru a "nu leza imaginea marilor companii".

"Afaceri cu proci" durează o oră, iar regizoarea a inserat o bucată specială despre România și despre fermierii de aici. "Voi încă aveți suficienți țărani care produc alimente sănătoase. Dacă aș fi în locul celor din Guvernul României aș face orice ca să păstrez asta. Aș spune aș refuza Uniunea Europeană, aș refuza să intru în acest circuit industrial care ne distruge".

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite