Filmul israelian “Z 32” și documentarul românesc “Crulic”, printre premianții Astra Film Fest

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din filmul "Crulic", desemnat Cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Fest
Imagine din filmul "Crulic", desemnat Cel mai bun film documentar românesc la Astra Film Fest

Regizorul israelian Avi Mograbi a primit Marele Premiu al festivalului, iar "Crulic" de Anca Damian a obținut Premiul pentru cel mai bun documentar românesc la ceremonia de sâmbătă seară organizată la Casa de Cultură din Sibiu.


Filmele câștigătoare vor fi proiectate duminică, 30 octombire, de la ora 12.00 până la ora 20.00 în Sala Mircea Săucan a Casei de Cultură din Sibiu.

Marele Premiu Astra Film Fest i-a revenit filmului israelian "Z 32", regizat de Avi Mograbi. Filmul este povestea unui soldat israelian care a participat la o opreațiune de represalii. După ce doi polițiști palestinieni au fost uciși, soldatul caută iertarea.

Premiul pentru cel mai bun documentar românesc i-a fost decernat Ancăi Damian pentru lungmetrajul de animație "Crulic - lumea de dincolo", povestea românului Claudiu Crulic, mort într-o închisoare din Polonia după ce a făcut greva foamei. "O fabulă întunecată", și-a motivat juriul alegerea, care "ne face să privim mai atent ideea de Europă unită". Anca Damian a lipsit de la ceremonie, dar a transmis că premiul o ajută să creadă că arta poate restabili un echilibru.

Cel mai popular film documentar românesc a fost ales filmul "Pe cărări neumblate", de Dieter Auener.

Premiul pentru Cel mai bun documentar produs în Europa de Est i-a fost acordat filmului "Check check poto", al franțuzoaicei Julia Varga, iar la secțiunea internațională a fost desemnat câștigător "Te-am filmat, dragostea mea", de Tomer Heymann . "Un film extrem de personal", cum îl descrie regizorul, "Te-am filmat, dragostea mea" spune cu onestitate și intensitate povestea unei relații gay.

Vedeta de televiziune Andreea Esca i-a acordat Premiul de Excelență regizoarei Tracy Worcester. Laureata, supranumită "marchiza eco-războinică", va prezenta duminică, în ultima zi a festivalului, documentarul  "Pig business". Născută la Londra, Tracy Worcester (52 de ani) este căsătorită cu Henry Somerset, marchiz de Worcester. "Pig business" investighează lumea industriei procesării de carne de porc și dezvăluie față urâtă a capitalismului.

La secțiunea film studențesc, o mențiune de onoare a primit românca Otilia Barbara pentru filmul "Femei pe pânză", în timp ce Premiul pentru cel mai bun documentar la aceeași secțiune i-a revenit unei tinere de origine lituaniană: Austra Linkeviciute. Intitulat "Anything but black"/"În niciun caz negru", documentarul său este povestea unor bărtâne din Lituania care păstrează obiceiul străvechi de a-și pregăti propriile haine mortuare.

La cea de-a 11-a ediție a Astra Film Fest au intrat în competiție 54 de documentare. Festivalul se desfășoară o dată la doi ani.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite