Un documentar cutremurător despre sinuciderile copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Astra Film se va încheia pe data de 30 octombrie
Festivalul Astra Film se va încheia pe data de 30 octombrie

Aseară, la Astra Film Festival 2011, a fost proiectat documentarul “Singur acasă – o tragedie românească”, în regia lui Ionuţ Cãrpãtorea, care prezintă trei cazuri de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate, care s-au sinucis.

Cele trei poveşti se întrepătrund în documentar şi sunt susţinute de interviuri cu părinţii sau rudele celor trei copii. Aceştia îşi deschid inimile in faţa camerei de luat vederi şi împărtăşesc durerea lor profundă sau încearcă să găsească explicaţii pentru tragediile cu care s-au confruntat.

Regizorul Ionuţ Cãrpãtorea, care a muncit trei ani pentru a face documentarul “Singur acasă – o tragedie românească”, a declarat despre filmul său: „Un copil care își ia viața este probabil cel mai crud lucru pe care cineva și-l poate imagina. Este de altfel și un lucru foarte ieșit din comun, acesta fiind de altfel și motivul pentru care am ales să explorez aspectul psihologic al acestor trei întâmplări tragice și să aflu cum și de ce s-au petrecut. Acești copii locuiau în condiții precare, dar cel mai important lucru a fost că ei erau privați de afecțiune, de dragostea cu care au fost obișnuiți să fie înconjurați. Împrejurările i-au forțat pe acești copii să se maturizeze brusc, să ajungă să deschidă ochii și să vadă o lume care nu încântă prin nimic.”

Deşi acest film este unul care prezintă întâmplări groaznice, nu este apăsător de la un capăt la altul. După cum spune şi regizorul Ionuţ Cãrpãtorea, există şi câteva raze de lumină în toată această poveste sumbră: „Un alt lucru care m-a impresionat este legat de părinți și de faptul că ei trebuie să continue să trăiască chiar și după ce copilul lor a decis să-și curme viața. Mergând mai departe, continuând să trăiască, să muncească – acesta este un triumf al vieții asupra morții, o altă dovadă a puterii ființei umane de a depăși cele mai dificile împrejurări și de a supraviețui celor mai grele situații.”
Conform unui studiu UNICEF, în momentul de faţă există 350.000 de copii români care sunt lipsiţi de unul sau de ambii parinţi, din cauză că aceştia sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Filme



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite