Ștefan Radof vorbea cu detașare despre moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ştefan Radof a murit miercuri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde era internat de marţi seară, la secţia de Terapie Intensivă, din cauza mai multor suferinţe cornice.

Într-un interviu acordat „Ziarului Financiar", actorul și poetul Ștefan Radof vorbea, cu franchețe, despre moarte: „Acum, cand ma apropii de Marea Decolare, descopar ca noi, oamenii in general, nu venim intamplator pe aceasta planeta albastra, pe cat de atragatoare, pe atat de devoratoare, nu! Venim cu o misiune precisa, aceea de imblanzitori. Prima misiune a fost sa impodobim cu launtrul nostru propriu-ne trup, fiindca nu intamplator ni s-a dat sa locuim intr-un animal, apoi restul e spus atat de adevarat de (Micul) Print Antoine de Saint -Exupery...".

Citate memorabile, din interviu:

Despre poeți și actori: „Starea de imblanzitori ai vietii pe Pamant la poeti si histrioni este ca o rana deschisa in permanenta, n-au ce face".

Despre succes: „Rolurile mari si bine scrise, desi nu-ti dai seama pe moment, desi te chinuiesc, sunt cele care te fac mai om, te inalta, te iubesc, nu mai lasa multa vreme sa se apropie un alt interpret de ele".

Exercițiu de admirație: „Sunt artiști mari alături de care am jucat: Silvia Dumitrescu Timica, Olga Tudorache si Liliana Tomescu, Margareta Pogonat si Valy Seciu... Fory Eterle si Mircea Septilici, George Constantin si Stefan Iordache, Emil Botta si Vasile Nitulescu... Apoi, regizorii care m-au format intr-un fel: George Rafael si Cornel Todea; lui Cojar i-am fost elev la clasa lui Costache Antoniu. Vin la rand regizorii cu care am lucrat rolurile cele mai mari: Cernescu, Giurchescu, Penciulescu, Petrica Ionescu; din generatia mai tanara: Dan Micu, Alexa Visarion, Anca Ovanez si Mircea Marin; Dembinski si Jicman..."

Despre politică: „Aristotel spune ca omul este un animal politic, Zoon Politikon. Eu as traduce mai simplu: un animal constient ca este nu numai ziditor de cetate, fiindca si alte animale-si costruiesc adaposturi, ci si organizator al vietii acestei cetati. Si, odata ce ai dobandit calitatea de persoana publica, fara sa vrei devii formator de opinie, devii un model, bun sau rau".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite