Zilnik : "Rromii sunt de invidiat pentru veselia lor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regizorul Zelimir Zilnik se apropie de Kusturica prin abordarea problemelor rromilor Aflat la Cluj pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Zelimir

Regizorul Zelimir Zilnik se apropie de Kusturica prin abordarea problemelor rromilor

Aflat la Cluj pentru a participa la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), regizorul Zelimir Zilnik a declarat că problema rromilor este la fel de acută în toate ţările din Balcani.

Prezentate la TIFF în cadrul Zilei rrome, "Kenedi se întoarce acasă", "Kenedi: Pierdut şi regăsit" şi "Kenedi se însoară", cele trei filme sârbeşti îl au în centru pe Kenedi, un ţigan care se confruntă cu numeroase probleme sociale. Crescut în Germania, Kenedi Hasani a fost deportat în Kosovo, iar de acolo a ajuns în Iugoslavia după confruntările militare din 1999.

"Problema rromilor este la fel de acută în toate ţările din Balcani. Ei sunt izgoniţi din ţările vestice în mod brutal. Aceste filme le-am realizat fără niciun plan prealabil, m-am inspirat din realitatea înconjurătoare, în special după nişte întâmplări din satul meu natal", povesteşte regizorul.

Zelimir Zilnik urmăreşte în trilogia sa destinul rromului sârb, care ajunge în cele din urmă să se însoare cu un alt bărbat pentru a primi permis de şedere în mult-visata Germanie.

Pentru documentare, regizorul spune că a petrecut luni în şir în rândul comunităţii rrome şi în fabricile unde aceştia lucrează. "Vorbind cu sute de copii rromi, am aflat că aceştia stăpânesc foarte bine tehnicile moderne, de exemplu nu sunt aşa cum îi percepem noi, înapoiaţi", a mărturisit Zilnik.

Întrebat de ce europenii savurează filme sau documentare ce au în centru cultura rromă, cum ar fi peliculele lui Kusturica, iar în realitate îi tratează cu dezinteres sau chiar dispreţ, regizorul a răspuns că, pur şi simplu, rromii sunt de invidiat pentru veselia şi jovialitatea lor.

Record de bilete vândute

După prima zi de TIFF 2008, statistica vânzării biletelor este una impresionantă care prevede o ediţie de succes, poate cea mai răsunătoare de până acum.

Totalul biletelor vândute până în seara zilei de 30 mai a fost de 5.852. Potrivit organizatorilor, este vorba de o cifră-record pentru festival şi cuprinde totalul biletelor vândute individual şi cele incluse în tipurile de abonament TIFF şi TIFF card.

De văzut la TIFF 2008

Luni

Cinema Drive In - Iulius Mall - 22.00 -"Drumul spre glorie" (Ungaria, 2006), regia Krisytina Goda
Cinema Victoria - 19.30 "Cerul, pământul şi ploaia" (Chile-Franţa-Germania 2008), regia Jose Luis Torres Leiva

Marţi

Cinema Victoria - 19.30 "Povestea 52" (Grecia, 2008), regia Alexis Alexiou
Cinema Arta - 22.30 documentar "Revoluţia mondială (Austria, 2008), regia Klaus Hundsbichler

Cine este Zilnik

Puternic angajat social prin filmele sale cu buget redus, regizorul sârb Zelimir Zilnik (66 de ani) este dublu câştigător al Ursului de Aur, la Festivalul de la Berlin. A câştigat cu documentarele "Rani rodovi / Early Works" (1969) şi "Dupe od mromora / Marble Ass" (1995).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite