Zidul Berlinului în imagini de arhivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie de fotografie de la Timişoara marchează trecerea a cincizeci de ani de la construirea Zidului Berlinului. Pe 13 august se împlineşte o jumătate de secol de la apariţia zidului care a separat Berlinul Occidental de Republica Democrată Germană.

Proiect al lui Walter Ul­bricht, liderul comunist al Germaniei Răsăritene, realizat cu acceptul lui Nikita Hruşciov, conducătorul sovietic, Zidul Berlinului a fost ridicat începând din 13 august 1961. Scopul urmărit a fost separarea Berlinului Occidental de Republica Democrată Germană. În timpul construcţiei, cine încerca să fugă în Vest risca să-şi piardă viaţa, militarii din Armata Naţională Populară având ordinul strict de a împuşca pe oricine va face o astfel de tentativă. 

Mai mult, zidul propriu-zis, rămas în istorie ca „Zidul Ruşinii", avea să fie dublat de „Fâşia Morţii", un coridor clădit pentru mai multă siguranţă, supravegheat sub stricteţe. Vreme de douăzeci şi opt de ani, până pe 9 noiembrie 1989, graniţa impusă printr-o viziune dictatorială a dus la destrămarea a nenumărate familii, a căror existenţă s-a transformat într-o dramă. Unul dintre efectele imediate ale acestei măsuri a fost că o mulţime de est-germani nu au mai putut lucra în Berlinul Occidental.

13 august 1961 a fost începutul sfârşitului pentru berlinezi



Instantanee din infern

Găzduită de Iulius Mall din Timişoara, unde-şi aşteaptă vizitatorii până pe 3 septembrie,  expoziţia de fotografie „Zidul Berlinului - O graniţă în inima Germaniei"  îşi propune să rememoreze urmările tragice ale acestei măsuri. Proiectul este realizat de Fundaţia Federală pentru Studierea Dictaturii Partidului Social Unitar, în colaborare cu Editura Axel Springel, care au adus în sala de expoziţie douăzeci de imagini de arhivă. Acestea surprind schimbările pe care Zidul Berlinului le-a provocat la frontieră. Evenimentul este organizat de săptămânalul german „Banater Zeitung" din cadrul cotidianului „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien"  şi de Consulatul Republicii Federale Germania la Timişoara.

image

Imaginile expuse documentează efectele ridicării Zidului Berlinului

Institutul Forsa a realizat recent, pentru cotidianul „Berliner Zeitung", un sondaj printre berlinezi, pornind de la următoarea întrebare: „Sunteţi de părere că, din perspectiva epocii, construirea  Zidului Berlinului a fost justificată, pentru a împiedica plecarea persoanelor calificate din RDG, contribuindu-se astfel la stabilizarea Germaniei întregi?". Peste 60% din cei chestionaţi au răspuns negativ, 10% au susţinut că măsura a fost „parţial justificată", iar 25% şi-au declarat convingerea că Zidul Berlinului a fost necesar. 

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite