Zâmbind franţuzeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul teatru parizian  „Comedia Franceză“ are spectacole pentru bucureşteni. Un program de spectacole filmate din repertoriul Comediei Franceze precede, la Institutul Francez, cele trei evoluţii live pe scena Teatrului Odeon, în 19, 20 şi 21 noiembrie.

Înfiinţată în 1680 de regele Ludovic al XIV-lea, Comedia-Franceză este singura trupă de teatru permanentă din Franţa care se dedică repertoriului naţional.

Este şi o Asociaţie a comedianţilor francezi, cu două niveluri: societari şi pensionari. La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul celui următor, o actriţă româncă a cucerit publicul şi critica, devenind societar al Comediei Franceze: Elvira Popescu.

Turnee în România

Este pentru a treia oară când publicul bucureştean se întâlneşte cu actorii vestitului teatru. Primele două turnee au avut loc în 1936 şi 1999. De această dată, România este una dintre cele zece ţări (Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia) cuprinse în turneul Comediei Franceze, turneu organizat cu prilejul Stagiunii culturale europene organizate sub Preşedinţia franceză la Uniunea Europeană.

Chiar dacă repertoriul celor trei săli din Paris ale teatrului – Theatre du Vieux-Colombier, Studio-Theatre şi Sala Richelieu – cuprinde, în principal, dramaturgie naţională, Comedia Franceză este sensibilă şi la creaţia unor importanţi scriitori din restul lumii, fie clasici, ca Shakespeare sau Pirandello, fie moderni, ca Beckett sau Eugene Ionesco, alt nume românesc de prim rang în ierarhia dramaturgiei europene.

Programul actual cuprinde două piese de o oră, prezentate într-un singur spectacol: “La Festa” (Sărbătoarea) de Spiro Scimone, tradusă în franceză de Valeria Tasca şi în română de Gabriela Petre, şi “Preţioasele ridicole” de Moliere.

Interesantă este ideea de a invita un scenograf bulgar, Galin Stoev, să pună în scenă prima piesă şi un englez, Dan Jammett, pentru a doua. În distribuţie: Catherine Hiegel, Gerard Giroudon, Serge Bagdassarian, Catherine Ferran, Michel Favory, Andrzej Seweryn, Florence Janas.

Astăzi, la ora 18, doi “societari” ai Comediei Franceze vor oferi o lectură de poezie şi proză, la Institutul Francez.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite