Westernul fraţilor Coen deschide Berlinala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prestigiosul festival, desfăşurat la Berlin între 10 şi 20 februarie, demarează cu pelicula „True Grit“, cel mai de succes film cu cowboy din istorie. Două filme româneşti concurează la categoria scurtmetraj pentru trofeele Ursul de Aur şi de Argint.

Selecţia oficială a celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ce va avea loc în perioada 10-20 februarie, va prezenta 22 de filme, dintre care 16 vor concura în competiţia oficială. Fraţii Ethan şi Joel Coen vor păşi pe covorul roşu. Noua lor producţie, „The True Grit", avându-l pe ­Jeff ­Bridges în rolul principal, este şi filmul de deschidere al festivalului. Printre peliculele din competiţie se află filmul documentar „Cave Of Forgotten Dreams" al reputatului regizor Werner ­Herzog, dar şi filmul de animaţe „Les contes de la nuit", de Michel Ocelot. În afara competiţiei va fi prezentat „Pina", cea mai recentă producţie marca Wim Wenders. Ediţia de anul acesta aduce, ca noutate, trei proiecţii de filme în format 3D.

Citiţi şi:

Braşovul ajunge la Festivalul de Film de la Berlin

Colin Firth, pe covorul roşu

Una dintre cele mai aşteptate atracţii va fi secţiunea European Film Market, în cadrul căreia vor rula o serie de producţii Hollywood care reunesc mai multe secvenţe. Cele mai aşteptate „trei minute" de film sunt cele din pelicula „W.E.", în regia reginei muzicii pop, Madonna. Starurile prezente la această ediţie a Berlinalei îi includ pe actorul Colin Firth, care îl interpretează pe regele George VI, în „The King's Speech"/ „Discursul regelui", dar şi pe Jeff Bridges. Printre celelalte vedete prezente la Berlinala care se încheie pe 20 februarie se numără Jeremy Irons, Kevin ­Spacey, Liam Neeson, Bruno Ganz, Diane Kruger, Ralph ­Fiennes, ­Vanessa Redgrave, ­Danny Glover sau Mika ­Kaurismaki. Juriul este prezidat de Isabella Rossellini. Aceasta va decide, alături de Amir Khan - vedetă a Bollywood-ului -, regizorul canadian Guy Maddin, producătoarea australiană Jan Chapmann, actriţa germană Nina Hoss şi realizatoarea de costume Sandy Powell, câştigătorii celei de-a 61-a ediţii a Berlinalei.

Solidaritate în juriu

Regizorul de origine iraniană Jafar Panahi, un susţinător al luptei pentru drepturile omului, condamnat la 6 ani de închisoare în Iran, nu va fi prezent la Berlinală. Panahi urma să facă parte din juriu. Pentru a protesta faţă de această nedreptate, în rândul juriului, un scaun va rămâne gol, pe toată durata festivalului. În semn de solidaritate va fi proiectat şi filmul regizorului iranian, „Offside". Proiecţia va avea loc pe 11 februarie, dată care coincide cu ziua Revoluţiei Islamice.

Criza, subiect de film

În competiţie se află şi „Margin Call", un thriller care prezintă felul în care a debutat criza financiară din 2008 după prăbuşirea unui mare fond de investiţii, cu ­Kevin Spacey, Demi Moore şi ­Jeremy Irons în distribuţie.

Puţini români în festival

image

Andi Vasluianu

Două pelicule româneşti concurează în competiţia de scurtmetraj a Berlinalei. Acestea vor avea premiera pe 16 februarie. „Apele tac", o coproducţie româno-germană, în regia Ancăi M. Lăzărescu, îi are în distribuţie pe Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga. Acţiunea filmului se petrece în 1986, când Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre partea sârbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să-şi lase soţia în urmă. În pelicula lui Criti Iftime, „15 Iulie", joacă actorii Lorena Zăbrăteanu, Adrain Tiei şi Coca Bloos. „15 Iulie" spune povestea a doi tineri care decid să petreacă un weekend la Braşov.

Fata îşi convinge prietenul să treacă şi pe la bunica ei, unde îşi descoperă tatăl într-o ipostază mai puţin obişnuită. Cele două pelicule concurează cu alte 23 de filme din 20 de ţări pentru premiile Ursul de Aur, Ursul de Argint (marele premiu al juriului), ­DAAD Short Film Prize şi pentru o nominalizare la premiul Academiei de Film Europene. Scurtmetrajul Evei Pervolovici, „Little Red", va concura în secţiunea „Berlinale Talent Campus", alături de alte patru pelicule. Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc va fi prezentă la festival cu un stand românesc, în cadrul Berlinale Film Market.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite