VIDEO Weekend pentru cinefili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară de la Portul Cetate (la Dunăre) şi festivalul de la Chitila propun cinefililor un program de pelicule, dar şi muzică.

Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară de la Portul Cetate (lângă localitatea Cetate, în zona Calafat), al cărui patron spiritual este poetul Mircea Dinescu, se desfăşoară sub sloganul „10 zile, 10 cinematografii, 10 bucătării".

Poetul Mircea Dinescu, la festivalul de la Cetate  Foto: agerpres



Prima ediţie a festivalului, cea de anul trecut, a fost dedicată Balcanilor, ediţia de anul acesta este dedicată Dunării şi celor 10 ţări dunărene. Sâmbăta aceasta, în ultima zi de festival, cinefilii pot avea parte de o zi de cinema şi artă culinară dedicată Austriei.

Proiecţiile vor avea loc la Gara Fluvială, începând cu ora 11.15, când va fi prezentată o selecţie de scurtmetraje premiate la Festivalul Internaţional de la Linz: „Continental Divide" (2010, Austria, regia: Thomas Draschan), „Daschka" (2010, Austria, regia: Ludwig Löckinger), „Abatorul surorilor sinistre" (2009, Austria, regia: Michaela Mandel) şi „Străzile invizibililor" (2010, Austria, regia: Remo Rauscher). Spre după-amiază, regizoarea Michaela Mandel, producătorul Kurt Palm şi regizorul Marco Antoniazzi vor discuta cu publicul despre cinematograful austriac, iar de la ora 21.15, în Valea Cinematografică, va fi proiectat filmul „Peşte mic/ Small Fish/ Kleine Fische", o tragicomedie în regia lui Marco ­Antoniazzi. Pe lângă filme, festivalul de la cetate mai este renumit şi pentru bucatele alese pe care poetul Mircea Dinescu le prepară special pentru invitaţi.

Evenimentul este organizat de Asociaţia „Film România" (AFR) şi Fundaţia Pentru Poezie „Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Institutului Cultural Român.

Festivalul de Film de la Chitila, la care intrarea este liberă, va avea în acest ­weekend proiecţii de scurtmetraje şi de filme documentare chiar pe lacul Chitila, unde va fi montat un ecran. Parcul dendrologic Chitila va fi amenajat cu lumini şi elemente din zona cinematografică. Pentru spectatorii din afara localităţii Chitila va exista un autobuz care să facă legătura între gura de metrou 1 Mai şi festival.

Caravana filmelor TIFF ajunge la Oradea

Competiţia de scurtmetraj de ficţiune va începe astăzi, de la ora 21.00, în timp ce scurtmetrajele de animaţie vor fi proiectate sâmbătă seara. Decernarea premiilor - din juriul festivalului de la Chitila fac parte Geo Saizescu, Mircea Diaconu, Cristian Mungiu şi Mihai  Mălaimare -, se va face duminică seara, de la ora 19.00, pe Stadionul Chitila. Înainte de festivitatea de premiere, pe scenă va urca formaţia Holograf.

Filmele din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, desfăşurat la finalul lunii iulie la Cluj, ajung sâmbătă şi duminică şi la Turda şi Oradea. „Drumul de întoarcere", în regia lui Peter Wier, care îl aduce pe actorul Dragoş Bucur în faţa publicului din România, într-unul dintre cele mai spectaculoase roluri din cariera sa, va fi printre peliculele care vor rula.

Dragoş Bucur joacă în „Drumul de întoarcere" alături de a Ed Harris şi Collin Farrell. Peter Wier, reputat regizor hollywoodian,  este cunoscut pentru filme precum „The Truman Show"/„În emisie, fără să ştie", ­„Dead Poets Society"/„Cercul poeţilor dispăruţi" şi „Master and Commander"/„La capătul Pământului". Caravana TIFF va mai aduce şi filmele „Eu sunt dragostea" (Italia, 2009, regia Luca Guadagnino), nominalizat la Globurile de Aur şi Premiile BAFTA 2011 şi „Ursul", în regia lui Dan Chişu.

Intrarea este liberă

La Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară de la Portul Cetate şi la festivalul de la Chitila intrarea este liberă. Dacă la Chitila, cinefilii pot vedea scurtmetraje, la Cetate, seara de sâmbătă este dedicată cinematografiei austriece.

Goran Bregovic concertează la Ploieşti

image

Muzicianul Goran Bregovic  Foto: florin gheorghe

image

Un concert-eveniment şi proiecţia comediei „Ursul", în regia lui Dan Chişu, sunt surprizele primei ediţii a evenimentului Golden Carpathian Ploieşti European Film & Fair, primul târg românesc dedicat industriei cinematografice. Sămbătă, va fi proiectat  pe ecranul gigant din Parcul Central Ploieşti filmul „Ursul", a cărui coloană sonoră poartă semnătura muzicianului Goran Bregovic. Iar duminică, de la ora 21.00, Goran Bregovic va susţine un concert alături de Wedding and Funeral Orchestra. Bregovic va interpreta piese de pe albumele „Tales and songs from weddings and funerals" (2002), „Balkanica" (2000), „Silence of the Balkans" (1998), „Song book" (2000), „Music for films" (2000), „Ederlezi" (1998) sau „Underground" (1995). Goran Bregovic a fost ultima oară prezent la Sibiu, chiar în luna mai a acestui an.

Bregovic a semnat coloane sonore pentru filmele regizorului Emir Kusturica - „Vremea ţiganilor", „Arizona Dream" şi „Underground" - şi a devenit unul dintre cei mai bine cotaţi compozitori de muzică de film. În cadrul primei ediţii a Golden Carpathian Ploieşti European Film & Fair, vor mai fi vizionate şi alte filme româneşti: „Nuntă în Basarabia", în regia lui Napoleon Helmis, „Bună, ce faci?", regizat de Alexandru Maftei şi „Decolarea", de Timotei Ursu.

Recomandări

Cetate

Vineri:

- 11.15, „Omul de aur"/ „The Man of Gold", Ungaria, 1919, regia Alexander Korda
- 17.30 , „Exodul de pe Dunăre"/ „The Danube Exodus", Ungaria, 1998, regia Peter Forgacs
- 21.15, „Proiectul Frankenstein"/ „Tender Son: The Frankenstein Project" - „A Frankenstein-terv", Ungaria - Germania - Austria, 2010, regia: Kornél Mundruczó.

Sâmbătă:

- 11.15, Selecţie de filme premiate la Festivalul Internaţional de la Linz:
- „Continental Divide", Austria, 2010, regia Thomas Draschan
- „Daschka", Austria, Austria, 2010, regia Ludwig Löckinger
- „Abatorul surorilor sinistre"/ „Sinister Sisters Slaughterhouse", Austria, 2009, regia Michaela Mandel
- „Străzile invizibililor"/ „The Streets of the Invisibles", Austria, 2010, regia Remo Rauscher
- 17.00, „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea", Austria, 2003, regia Goran Rebic
- 21.15, „Peşte mic"/ „Small Fish", Austria, 2009, regia Marco Antoniazzi

„European Film&Fair"

Ploieşti (în Parcul Central):

Sâmbătă

- 21.00, „Ursul", România, 2011, regia Dan Chişu, coloană sonoră Goran Bregovic

Duminică

- 21.00, Concert Goran Bregovic şi Wedding and Funeral Orchestra.

„Anonimul" şi Nemescu, în Bucureşti

Cele mai importante dintre filmele proiectate în Deltă în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul" vor putea fi văzute în acest weekend la Muzeul Ţăranului Român (MŢR). Tot pentru iubitorii de film, în această seară, începând cu ora 20.30, în Parcul Tineretului şi în Parcul Sebastian din Capitală, vor fi difuzate scurtmetraje semnate de Cristian Nemescu şi Andrei Toncu, în amintirea celor doi artişti care, pe 24 august, acum cinci ani, îşi pierdeau viaţa într-un accident de maşină. NexT îşi propune astfel să ducă filmele în cartierele ale căror poveşti ­i-au inspirat pe cei doi în realizarea unor scurtmetraje precum „Marilena de la P7" sau „Poveste la scara C" şi unde acestea au fost, de ­altfel, filmate.

Regizorul Cristian Nemescu   Foto: Mediafax



Până pe 28 august, retrospectiva „Anonimul" aduce la MŢR, peliculele premiate la importante festivaluri. În această seară, va avea loc o proiecţie cu filmul „Tinereţe irosită"/ „Wasted Youth", în regia lui Argyris Papadimitropoulos şi Jan Vogel. Mâine, pe 27 august, la ora 21.00, e programată proiecţia lungmetrajului „Periferic"/ „Outbound", al lui Bogdan George Apetri, pentru care Ana Ularu a primit un premiu pentru Cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno, în 2010. Seara se încheie cu filmul premiat cu Palme d'Or în acest an, „The Tree of Life", în regia lui Terrence Malick. Duminică este seara câştigătorilor. Toate filmele care au primit „coroniţă" la Anonimul vor putea fi văzute începând cu ora 21.00. Evenimentul se va încheia cu pelicula ce a obţinut marele Trofeu în Deltă, în acest an, „Casa"/ „The House", în regia Zuzanei Liova.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite