Volum inedit: "Istoria presei", de Pamfil Şeicaru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cartea "Istoria presei", de Pamfil Şeicaru, apărută cu sprijinul Fundaţiei "Energie Vie" la Editura Paralela 45, este o restituire culturală de care "îngrijitorul" este mândru. "Vinovat" de

Cartea "Istoria presei", de Pamfil Şeicaru, apărută cu sprijinul Fundaţiei "Energie Vie" la Editura Paralela 45, este o restituire culturală de care "îngrijitorul" este mândru. "Vinovat" de apariţia ediţiei este publicistul George Stanca, un admirator declarat al celebrului gazetar român, fondator al ziarului "Curentul".

Manuscrisul cărţii "Istoria presei", de Pamfil Şeicaru, a ajuns la George Stanca printr-o întâmplare fericită. După ce a fost lăsat de Şeicaru lui Traian Popescu, directorul Editurii Carpaţii, din Madrid, a fost dat mai departe, lui Gheorghe Dănescu Piscoci, care avea o editură în Paris. George Stanca a fost ultimul pe filiera culturală care a primit manuscrisul şi s-a declarat "incitat", pentru că pe câteva liste bibliografice cartea era trecută la rubrica "manuscrise interzise". "Volumul are mai multe destinaţii decât s-ar crede", spune George Stanca.

"Una ar fi cea didactică, pentru că o istorie este o istorie; ea va folosi atât specialiştilor, cât şi studenţilor de la Litere sau Jurnalism. Mai mult, ea este complementară cărţii <> a lui Nicolae Iorga prin două importante capitole privind o sociologie a presei şi o istorie a presei mondiale", scrie George Stanca în prefaţa volumului.

Pamfil Şeicaru a avut o retorică formidabilă şi o pătrunzătoare capacitate de analiză. Iată o mostră de virtuozitate stilistică din volumul apărut la Editura Paralela 45: "Sunt aproape cinci secole de când invenţia lui Gutenberg a pus la îndemâna oamenilor mijlocul rapid de comunicare a ideilor.

Tipografii au luat locul scribilor, cartea, dintr-un obiect de lux rezervat doar oamenilor foarte bogaţi, a devenit un mijloc de cultură populară. De la ziarele-manuscrise - <> , mijloc costisitor al regilor, bancherilor, ca Fugger, de a informa şi a se informa, ziarul modern este la îndemâna celui mai sărac care participă nu numai la viaţa statului căruia aparţine, ci şi la viaţa planetei.

Astăzi, măturătorul de pe stradă care îşi cumpără ziarul dimineaţa la chioşc este mai informat de ceea ce se petrece pe toată suprafaţa globului decât era Ludovic al XIV-lea într-un an" - Pamfil Şeicaru, "Istoria presei", capitolul "O încercare de sociologie a presei".

Cine a fost Pamfil Şeicaru

Născut în 1894 la Buzău, a fost deputat în Parlamentul României în 1928, 1931 şi 1933, director al ziarului "Bucovina" (Cernăuţi) şi a participat la editarea revistei "Gândirea". În 1928 a înfiinţat ziarul "Curentul", pe care l-a condus până la plecarea sa din ţară, în 1944. A petrecut 30 de ani în Spania, publicând la Madrid o ediţie trimestrială a ziarului "Curentul". În ultimii ani din viaţă a locuit în Germania, unde a decedat,
pe 21 octombrie 1980.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite