Voicu Rădescu, manager cultural: „Moral, sunt nevinovat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat de evaziune fiscală, Voicu Rădescu, patronul clubului Green Hours şi directorul Teatrului Luni, spune că nu a făcut inginerii financiare.

După ce a petrecut o noapte după gratii, Voicu Rădescu este cercetat în stare de libertate pentru o evaziune fiscală estimată la 230.000 de lei. Managerul clubului bucureştean spune că nu a comis ilegalităţi cu bună ştiinţă şi îşi reproşează că a fost neglijent cu lucrurile administrative. Încarcerarea sa a stârnit rumoare în lumea profesioniştilor din lumea artei. Aceştia au atras atenţia că, după „atacul" de la Institutul Cultural Român, politicul vrea să destabilizeze un alt fief al intelectualităţii. Voicu Rădescu infirmă această ipoteză şi spune că litigiul este strict comercial.

„Adevărul": Domnule Voicu Rădescu, aţi fost reţinut pentru evaziune fiscală. Cum s-a ajuns până aici?

Voicu Rădescu: La începutul lui 2011, am simţit că nu mai pot face faţă activităţii de la Green Hours, pentru că mă ocupam de tot la club. Aşa că am căutat o firmă specializată, care să administreze locul, pe partea de alimentaţie publică, lucru care să-mi permită să mă ocup mai mult de partea artistică. I-am întâlnit pe Florentina Racoviţeanu, care fusese manager la Tago Mago, şi pe Daniel Emanoil Gregory (Hardilă), de care ştiam că este patron la El Comandante. Ei mi-au propus o formă de contract de subînchiriere a spaţiilor, strict pentru desfăşurarea activităţilor de bar.

Şi cum s-a deteriorat relaţia?

Clădirea este a Ministerului Culturii, iar locatorul principal este Grupul pentru Dialog Social. Green Fusion, firma lor, care a preluat lucrurile administrative aici, a început să întârzie chiria de 4.300 de euro pe lună către GDS şi de aici s-au stricat relaţiile între noi.

Cum stă situaţia acum?

Lucrurile s-au agravat în momentul în care eu le-am dat o notificare pentru suma de 118.000 de lei în care le solicitam ori să aducă banii, ori să părăsească spaţiul. Ei au trimis un răspuns că din această sumă recunosc doar 35.000 de lei. Cu o zi înainte de a apărea cu banii, la termenul scadent, m-am trezit în biroul meu cu cinci poliţişti de la sectorul 3, care aveau în mână un mandat de percheziţie. Asta, ţinând cont de faptul că Green Hours se află în sectorul 1, iar sediul firmei mele e în sectorul 2. Plângerea penală fusese depusă de Florentina Racoviţeanu, administratoarea Green Fusion srl. A doua zi, împreună cu avocatul, am venit la club şi i-am aşteptat cu cei 35.000 de lei, fiind pregătiţi pentru o reconciliere. N-au venit. Între timp, firma lor continuă să funcţioneze la Green Hours fără contract, pentru că la 27 iulie le-a expirat contractul de închiriere. Ei vând şi astăzi produsele, dar niciun ban nu se întoarce spre mine sau spre locatorul principal. Între timp, eu sunt încă implicat cu spectacole jos, iar partea culturală încă îmi aparţine.

Cum s-a ajuns la arestarea dumneavoastră?

După o invitaţie aşa-zis de rutină, la secţia de poliţie, în timpul unei discuţii, mi s-au aruncat cătuşele pe masă. A început un periplu care s-a terminat a doua zi pe la 16.30. Am fost plimbat din secţie în secţie, apoi la spital, pentru că am diabet şi am petrecut noaptea în arest, într-o celulă. Am dormit acolo, iar ceilalţi patru colegi de celulă s-au purtat extraordinar. În momentul în care am ajuns trecuse ora de masă, iar poliţiştii mi-au dat nişte pâine, pentru că trebuia să-mi fac insulina, iar cei din arest au împărţit pârjoalele şi cartofii lor cu mine. A doua zi am fost la Procuratură, unde procurorul a susţinut că trebuie să fiu reţinut pentru 29 de zile. Acum, eu ştiu că poate fi reţinut cineva doar dacă e pericol public, ca să nu influenţeze martorii sau pentru că refuză să colaboreze... Această încercare de încarcerare pentru 29 de zile a fost o măsură extremă şi de o agresivitate nejustificată, dar doar aşa puteam fi pus în imposibilitatea de a mai comunica, de a mai conduce locul ăsta şi de a derula activităţile culturale. În condiţiile acestea, firma respectivă ar fi putut să-şi atingă mai uşor scopul: preluarea spaţiului. Cât timp eu eram plimbat, cei care sunt în conflict cu mine erau la Green Hours şi făcuseră un grătar, stăteau cu prietenii la o masă festivă.

Ce acuzaţii vi se aduc?

Ar fi vorba despre un stoc de marfă rămas la mine în gestiune şi care nu se regăseşte în depozit; dar eu nu mai am depozit de un an şi jumătate, pentru că activitatea de bar a fost cedată către Green Fusion. Evaziunea se mai referă şi la anumite tichete de acces la spectacole, venituri neînregistrate, din care se achitau toate cheltuielile necesare producerii spectacolelor.

Cum se poate stinge acest conflict?

Caut să plătesc cei 50.000 de euro care constituie prejudiciul. Eu, deşi sunt patron de club, nu am aceşti bani. N-am în Bancă nimic, ba, mai mult, mi-am şi vândut casa şi stau cu chirie. Artiştii sunt dispuşi să mă ajute, să facă spectacole cu chetă. Mai întâi, trebuie să returnez aceşti bani statului, apoi să mă pun la punct şi cu actele. Tot ce ştiu este că n-am făcut inginerii, n-am mutat bani dintr-o parte în alta. Moral, mă consider nevinovat! Conform legii, e clar că am avut scăpări, am avut greşeli şi avocaţii lucrează să mă apere. Doru Viorel Ursu mă reprezintă în instanţă.

"N-am făcut inginerii, n-am mutat bani dintr-o parte în alta.''

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite