Vlad Ivanov, spectator pe furiş la propriul film

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul de 42 de ani interpretează rolul principal în filmul „Principii de viaţă“. El spune că o să intre la cinema pe întuneric, ca să nu-l vadă nimeni.

„Adevărul": E primul rol principal de film din cariera dumneavoastră, dar sunteţi un actor rodat. Care a fost acum provocarea?

Vlad Ivanov: Un anumit dozaj pe care trebuie să-l faci, să ştii cum să ţii filmul în spate - e prima oară când fac asta. E ca la farmacie, un gramaj sensibil: să poţi să ştii cum îţi conduci personajul ca să explodeze în scena de final a filmului.

„Principii de viaţă" are şi o latură socială. Ridică o problemă încă prezentă în societatea noastră: lipsa de timp pentru familie, de educaţie...

Foarte mulţi duc viaţa pe care o duce personajul meu, Velicanu. Sunt oameni hăituiţi de societatea de consum care anulează personalitatea individului. Ajungem să avem un vocabular de maxim o sută de cuvinte, pe care le rulăm tot timpul şi să fim nişte robi ai societăţii de consum. Nu mai mergem la teatru, la film, vine tehnologia peste noi şi plăcerea de a ţine o carte în mână nu mai există... O simplă plimbare prin parc cu copilul tău ca să vezi ce se mai întâmplă cu el e aproape inexistentă. Faptul că vii acasă cu căruciorul plin de la supermarket echivalează cu grija pentru familie. Or, nu e deloc aşa. Dacă nu ne aplecăm cu adevărat asupra interiorului şi a celor dragi, o să fim nefericiţi până la adânci bătrâneţi!

Între timp, lucraţi la un alt film. Veţi pleca spre Letonia, unde filmaţi cu regizorul Serghei Losnitza. Ce rol veţi interpreta?

Mă bucur foarte tare fiind­că e a doua colaborare cu Serghei Losnitza, un regizor special, care a fost prezent acum doi ani în secţiunea de lungmetraje a Festivalului de la Cannes, cu filmul „My Joy", în care am jucat. Iar la cameră este, din nou, Oleg Mutu. Au fost câteva repetiţii deja, într-un loc straniu, pierdut de lume, undeva, la graniţa dintre Belarus şi Lituania. Voi juca, după cum bine vă aşteptaţi, un rol negativ: un capitan nazist, odios de-a dreptul!

Cum vă explicaţi că până acum aţi jucat mai ales personaje negative, dumneavoastră fiind, în viaţa reală, o personalitate blândă, solară?

Cred că le atrag. Ştiţi cum se spune: cei buni pot să-i ajute pe cei răi, şi cei răi pe cei buni.  Îmi plac foarte tare rolurile negative pentru că descopăr, ca actor, şi alt­fel de lucruri în mine.

În film, Rodica Lazăr e a doua soţie a lui Velicanu

Ce trebuie să aibă un personaj negativ ca să fie credibil?

Charismă. Altfel, nu ar avea trecere la public.

Se apropie premiera „Principii de viaţă". Sunteţi un actor cu experienţă, totuşi, mai aveţi emoţii după ce iese filmul pe piaţă?

Cele mai mari. La proiecţia de la TIFF, filmul a fost foarte bine primit, iar în sală era un public plătitor, nu din industria filmului. S-a şi râs, s-a şi lăsat tăcerea la momentele puternice... Dar sunt foarte curios cum o să fie după premieră. O să mă duc la cinema Studio la o proiecţie. Să intru când e lumina stinsă şi să ies când e încă stinsă. Să nu ştie nimeni că sunt acolo.

„Principii de viaţă", povestea unui bărbat dezumanizat

„Principii de viaţă" este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu jr, cunoscut pentru „Portretul luptătorului la tinereţe". Cu un scenariu semnat de Răzvan Rădulescu şi Alex Baciu, filmul spune povestea lui Velicanu, un bărbat aparent împlinit. Despărţit de prima soţie, cu care are un băiat, şi proaspăt căsătorit, tată al unui nou fiu, Velicanu pendulează între cele două familii şi muncă, încercând să stabilească un echilibru. Deşi are bani, locuieşte într-o vilă şi trăieşte o viaţă nouă, Velicanu nu reuşeşte să fie împlinit. Momentul unei vacanţe prin care vrea să se apropie de fiul cel mare şi să-şi facă datoria de tată este declanşatorul unei crize. Fiecare are de suferit, iar reacţiile viscerale fac trimitere la lipsa de spiritualitate şi echilibru într-o societate dezumanizată.

Info

- „Principii de viaţă"
- În cinematografe din: 30 septembrie
- Regia: Constantin Popescu
- Cu: Vlad Ivanov, Rodica Lazăr, Crina Mureşan, Gabriel Huian
- Produs de: HiFilm Production

În film, Rodica Lazăr e a doua soţie a lui Velicanu
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite