Viţa de Vie: «Concertul acustic este lecţia de care aveam nevoie»

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, în Capitală, membrii grupului Viţa de Vie au prezentat conceptul care a stat în spatele recitalului acustic pe care îl vor oferi la Opera Naţională, pe 20 martie, cu ocazia împlinirii a 15 ani de activitate.

După un concert sold out la Filarmonica Banatul din Timişoara, pe 11 martie, Adi Despot şi colegii săi vor repeta experienţa şi în Bucureşti, marţea viitoare. Deja biletele pentru spectacolul care va avea loc la Operă s-au epuizat, astfel că a fost programat şi un al treilea show, în Jukebox Venue, pe 23 martie.

„Faptul că vom cânta cu casa închisă ne face să avem sentimente contradictorii: pe de o parte bucuria că sala s-a umplut, dar în acelaşi timp simţim tristeţea că nu toţi fanii noştri vor putea să vină la concert", au spus membrii trupei.

Deşi Viţa de Vie are câteva piese care au, pe lângă varianta „electrică", şi una acustică - dintre acestea grupul amintind melodia „Praf de stele" -, până anul acesta nu a existat nici un recital integral acustic. Iar acest concept i-a făcut pe membrii formaţiei să întocmească setlistul după alte criterii decât cele obişnuite.

„Am orchestrat piese, unele dintre hiturile noastre nu au ieşit, în timp ce altele, mai puţin cunoscute, sună mult mai bine în această variantă", au explicat Adi Despot şi colegii săi. În final, au selectat în jur de 20 de melodii: „Le-am ales pe cele care sună bine din punct de vedere muzical. Pe unele le-am schimbat, chiar am scos sau am introdus versuri, ca să «stea în picioare»", după cum spun muzicienii.

Membrii Viţa de Vie au decis să marcheze aniversarea de 15 ani printr-o astfel de experienţă deoarece au simţit „nevoia de schimbare, de a ne exprima altfel. Orice artist avansează prin provocări. În varianta electrică îţi mai poate scăpa o notă, însă în cea acustică totul trebuie să sune perfect. Este lecţia de care aveam nevoie. Acum aşteptăm deja următoarea provocare!", consideră ei.

Şi, de ce nu, şi un turneu naţional acustic - îl au deja în plan, „a depăşit faza de proiect, este deja pe cale să se contureze". Mai ales că o parte dintre emoţii au trecut: „Am avut emoţii mari la Timişoara, avem şi la Operă". Cea din urmă sală au ales-o pentru că „transmite un mesaj de loc cultural" şi, în plus, „este propice pentru un concert acustic", după cum afirmă artiştii.

În schimb, este puţin probabil să urmeze şi un DVD pe care piesele să fie „dezbrăcate" de elementele electrice: „A trecut vremea când publicul român cumpăra CD-uri sau DVD-uri", au explicat ei principalul motiv pentru care ezită să lanseze un asemenea produs discografic. Chiar şi aşa, recitalul de la Opera Naţională va fi înregistrat audio şi video.
În concertul de marţi, pe scenă vor urca trei invitaţi de marcă: Alexandrina Hristov, Tudor Chirilă şi Eugen Caminschi, participarea lor fiind anunţată când show-ul era aproape sold out: „Nu am vrut să atragem publicul prin numele acestora. Am ales artişti care păstrează aceleaşi principii muzicale ca ale noastre".

La Alexandrina s-au gândit atunci când au reorchestrat melodia „Varză" în variantă bossa-nova, după cum au explicat ei. Un al patrulea „invitat" este un vechi prieten al lor: deşi se cunosc cu Mandela Gajol (percuţie, instrumente de suflat) de opt-nouă ani, el nu li s-a alăturat pe scenă decât de câteva ori.

Chiar dacă nu îi condamnă pe cei care compun melodii comerciale, ei spun că acest stil de lucru nu li se potriveşte: „Am făcut muzică în mod egoist. Nu credem că e o idee bună să scrii piese pe gustul publicului, gust care este dictat de media. Unele trupe încearcă să se plieze, însă, cum publicul este satisfăcut cu din ce în ce mai puţin, şi nivelul acestor formaţii coboară. În ultima vreme muzica este judecată prin prisma divertismentului, însă sperăm că într-o vreme oamenii se vor îndrepta către fond, nu către formă", au spus muzicienii.

Între cele două recitaluri din Capitală se mai interpune o aniversare: pe 21 martie va fi ziua lui Adrian Despot. Artiştii speră ca până la concertul din Jukebox Venue să le treacă de tot emoţiile, astfel încât acesta să fie „un fel de after party". Mai ales că în cadrul evenimentului din clubul bucureştean va fi serbat, cu două zile întârziere, şi solistul grupului Viţa de Vie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite