Vioara preferată a lui Enescu, scoasă la concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Croitoru este singurul violonist înscris pentru câştigarea vioarei Guarnieri, organizat, mâine, la Muzeul Naţional "George Enescu" De Stradivarius, celebra vioară a lui Enescu,

Gabriel Croitoru este singurul violonist înscris pentru câştigarea vioarei Guarnieri, organizat, mâine, la Muzeul Naţional "George Enescu"

De Stradivarius, celebra vioară a lui Enescu, mulţi au auzit. Dar puţini ştiu că vioara Guarnieri era instrumentul de suflet al muzicianului. Dacă prima i-a fost acordată lui Alexandru Tomescu, pentru o perioadă de cinci ani, cea de-a doua va fi dată spre folosinţă unui violonist român, pe o perioadă de trei ani, în baza unui contract şi a unui regulament, printr-un concurs care a fost anunţat de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) încă din primăvara anului trecut.

Interesant este faptul că singurul violonist care s-a înscris la concurs a fost Gabriel Croitoru. El a îndeplinit, de altfel, şi condiţiile impuse de regulament: o vârstă de maximum 45 de ani, absolvirea unui institut de învăţământ superior de muzică şi câştigarea a cel puţin cinci premii la concursuri internaţionale de specialitate.

Violonistul Gabriel Croitoru a mai susţinut un concurs, în 1999, şi pentru vioara Stradivarius, organizat de Ministerul Culturii şi Fundaţia "Ion Voicu". Deşi ar fi avut dreptul, fundaţia nu i-a cedat vioara, iar anul trecut, instrumentul, recuperat de statul român prin MCC, a fost scos din nou la concurs. Gabriel Croitoru nu s-a mai înscris de data aceasta, iar vioara Stradivarius a fost câştigată de violonistul Alexandru Tomescu.

"Corect ar fi să câştig"

Întrebat dacă instrumentul preferat al lui George Enescu a fost repus în circuitul artistic pentru a fi câştigat, spre consolare, de violonistul Gabriel Croitoru, ministrul MCC, Adrian Iorgulescu, a răspuns că intenţia de a candida a fost alegerea muzicianului, iar că responsabilitatea organizării concursului intră sub incidenţa Muzeului Naţional "George Enescu", a cărui directoare este doamna Laura Manolache, pe care n-am putut s-o contactăm.

Ne-a dat câteva lămuriri însă concurentul însuşi, Gabriel Croitoru, care susţine că ministrul Adrian Iorgulescu a insistat ca acest concurs să se ţină şi că nu a existat ideea de a i se face vreo favoare.

"Eu m-am dus, m-am înscris la concurs şi teoretic şi corect aşa ar fi să-l câştig". Despre responsabilitatea de a intra în posesia unui asemenea instrument, Croitoru spune că va fi împărţită între muzeu, cel care va cânta şi MCC. Dar ce înseamnă să cânţi la unul dintre instrumentele lui Enescu? "Pentru oricine ar trebui să fie o încununare a muncii pe care a depus-o", crede Croitoru.

Înscrierile s-au făcut până pe 17 martie, la Muzeul Naţional "George Enescu", iar vioara Guarnieri a fost clasată, în urmă cu două săptămâni, în categoria "tezaur" a patrimoniului cultural naţional. La ora actuală, reprezentanţii Muzeului "George Enescu" negociază asigurarea viorii Guarnieri, a cărei valoare este estimată la două milioane de dolari.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite