Viaţa prin ochii unei fetiţe furate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-una dintre cărţile pentru care a primit Nobelul pentru Literatură în 2008, Le Clézio spune povestea unei iniţieri. După publicarea volumelor „Urania“ şi „Raga“, Editura Art continuă seria dedicată autorului, prin romanul „Peştişorul de aur“.

Prozatorul născut la Nisa, autor a peste 40 de lucrări, a scris în 1997 acest roman în care istoriseşte descoperirea lumii de către Laïla, micuţa marocană, furată la şase ani şi vândută Lallei Asma, care-i devine învăţătoare şi, prin forţa împrejurărilor, bunică.

Renunţând la instrumentele prozei experimentale, Le Clézio alege uneltele tradiţionale ale romanului consistent şi accesibil: o poveste bună, nuanţată şi un personaj ofertant.

"Peştişorul de aur" este o incursiune în lumea copilăriei furate şi a inocenţei pierdute, victimă a dezrădăcinării. Povestea ilustrează revenirea scriitorului, în cea de-a doua etapă a creaţiei, la temele vechi de când lumea: copilăria, adolescenţa, călătoria.

În căutarea originii

La moartea Asmei, fetiţa surdă deschide ochii spre lumea adevărată, crudă şi, de cele mai multe ori, de neînţeles. Hotărâtă să meargă mai departe, protagonista părăseşte Africa de Nord şi intră în altă civilizaţie, la Paris şi la Nisa, la Boston şi la Chicago, în haosul realităţii brute.

„Trăim vremuri tulburi", mărturisea autorul într-un interviu pentru „Le Magazine Littéraire", „suntem bombardaţi cu un haos de idei şi imagini. Poate că acum rolul literaturii este să reflecte acest haos."

Laïla dă piept cu universul întunecat al drogurilor, descoperă rasismul, dar şi plăcerile dragostei sau ale lecturii. Identitatea ei nu se poate definitiva decât atunci când, dornică să se elibereze de trecut şi de necunoscut, îşi va afla adevărata origine, povestea ei transformându-se astfel într-un comentariu artistic la cunoscutul proverb "dacă nu ştii de unde vii, nu ştii încotro te îndrepţi".

Scriitorul noilor frontiere

Le Clézio, apreciat la unison de criticii literari pentru imaginaţia bogată şi deopotrivă pentru arta povestirii care se vădeşte în proza sa, desenează nenumărate spaţii şi analizează aventurile interioare ale unei eroine cuceritoare.

Punând sub lupă exilul şi dezrădăcinarea, părăsind universul occidental şi cercetând alte civilizaţii, "Peştişorul de aur" vorbeşte şi despre decăderea culturilor autentice de pretutindeni.

Romanul ilustrează motivaţia Academiei Suedeze, care i-a acordat scriitorului Premiul Nobel anul trecut: "un autor al noilor frontiere, al aventurilor poetice şi al extazului sensual, un explorator al umanităţii dinăuntrul şi din afara civilizaţiei dominante".

Cetăţean al lumii

J.M.G. Le Clézio a debutat la doar 23 de ani, cu romanul „Procesul-verbal", pentru care a primit Premiul Renaudot. A predat la o universitate budistă din Thailanda, la University of Mexico, la University of Texas, Austin, şi la University of New Mexico, Albuquerque.

În perioada 1969-1973, a trăit alături de indienii din Embera, în Panama, experienţă care i-a schimbat viaţa. Apoi a locuit în America, Franţa şi Mauritius, călătorind în Nigeria şi în Japonia şi publicând traduceri ale textelor sacre din civilizaţia mayaşă. În prezent, locuieşte în Mexic şi în Franţa.

„Cultura occidentală a devenit prea monolitică. Accentuează latura urbană şi tehnică, împiedicând astfel dezvoltarea altor forme de expresie, cum ar fi religiozitatea şi sentimentul. Conştientizarea acestui fapt m-a împins spre alte civilizaţii." - declara scriitorul într-un interviu.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite