Viaţa e frumoasă la Operetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Artele Spectacolului Muzical „Viaţa e frumoasă“ începe joi la Bucureşti. La doar câteva zile după ce s-a încheiat Festivalul Naţional de Teatru, pe 10 noiembrie va începe în Capitală a patra ediţie a celui mai important festival de artele spectacolului muzical din România, organizat de Teatrul de Operetă „Ion Dacian“ (TNO).

Până pe 20 noiembrie, invitaţi din peste zece ţări vor fi prezenţi în mai multe locuri din Bucureşti, programul extrem de bogat al manifestării urmând să includă atât spectacole de operetă, musical şi balet, cât şi concerte, conferinţe, seri cu specific  tradiţional, lansări de carte, expoziţii, proiecţii şi ateliere dedicate sferei artelor spectacolului muzical.

Continuând tradiţia ediţiilor precedente, acestor evenimente li se adaugă Gala Internaţională de Operetă şi Musical şi Trofeul „Ion Dacian" pentru tineri interpreţi, precum şi o secţiune specială, ce va fi difuzată la Radio România Cultural. Festivalul se va deschide cu musicalul „Rebecca" de Sylvester Levay şi Michael Kunze, în regia lui Attila Béres, cea mai recentă premieră a Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian". Spectacol de mare succes, creat de o echipă adusă de la Budapesta, „Rebecca" are la bază un libret celebru, scris  în 1938, după romanul omonim al lui Daphne du Maurier.

Programul spectacolelor este completat de comedia muzicală  „Womanish Revolt" de Eugeny Ptichkin, în regia lui Yury Laptev, de la Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt- Petersburg, de opereta „Bal la Savoy" de Paul Abraham, de la Teatrul Academic de Operetă din Kiev sau de spectacolul de balet „Romeo şi Julieta", în coregrafia lui Mario Radacovsky, compania de Balet Bratislava.

Două evenimente importante vor fi şi spectacolul-lectură „Second Time Round", de John Elsom din Marea Britanie, şi excelentul musical românesc „Scripcarul pe acoperiş", în regia lui  Korcsmáros György, de la Teatrul „Regina Maria" din Oradea.

Nume importante vor fi prezente la Bucureşti, în cadrul spectacolelor incluse în seria serilor cu specific tradiţional. Miriam Rodriguez Brullova şi Maria Hanyorea vor conduce publicul printre ritmuri tradiţionale din Rusia, Ucraina şi Slovacia, iar Maria Răducanu le va aduce pe scenă pe cele din România.

Cabaret şi muzică clasică

O secţiune importantă este seria de concerte speciale care, în această ediţie, include nume de rezonanţă internaţională precum Richard Galliano, trupa The Tiger Lillies şi Emma Shapplin.

Extrem de diversificate ca gen, concertele variază de la clasic, cum este cazul lui Richard Galliano, celebrul acordeonist din Franţa, care va susţine un concert simfonic, dirijat de Tiberiu Soare, la ritmurile stranii de cabaret ale celor de la The Tiger Lillies, cunoscuţi în toată lumea pentru muzica lor întunecată, cu accente blasfemice, pentru care sunt deopotrivă adulaţi şi controversaţi.

Vor fi şi concerte de muzică pop, precum cel susţinut de Ornella Vanoni, din Italia, de jazz (cel susţinut de acelaşi Richard Galliano - de această dată împreună cu cvintetul „La Strada") de tango (Quartango, Slovacia/ România), sau muzică religioasă (Corul Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian").

Programul festivalului va fi completat de o serie de evenimente conexe, precum lansări de carte, conferinţe şi vernisaje ce-şi propun să aducă în prim-plan sau să pună în discuţie toate laturile artelor spectacolului muzical.

Nu rataţi în festival!

- Joi, 10 noiembrie, ora 19.00, Sala Teatrului Naţional de Operetă (TNO), Deschiderea oficială a festivalului, „Rebecca", regia Attila Beres,  Teatrul „Ion Dacian" (România)

- Sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, Foaierul TNO, Concert Quartango, „Hommage a Piazzolla", (Slovacia/România)

- Duminică, 13 noiembrie, ora 19.00, Sala TNO, „Scripcarul pe acoperiş", regia Korcsmáros György, Teatrul de Stat Oradea (România)

- Luni, 14 noiembrie, ora 19.00, Sala Palatului, Concert Emma Shapplin (Franţa)

- Marţi, 15 noiembrie, ora 19.00, Sala TNO, „Womanish Revolt", Teatrul de Stat de Comedie Muzicală, Sankt- Petersburg (Rusia)

- Miercuri, 16 noiembrie, ora 19.00, Sala TNO, Spectacol de balet, „Romeo şi Julieta", coregrafia Mário Radacovsky, Compania Balet Bratislava (Slovacia)

- Joi, 17 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio, Concert The Tiger Lillies (Marea Britanie); Ora 19.00, Teatrul Odeon, „The Living Room", Centrul Jerzy Grotowski şi Thomas Richards, Pontedera (Italia)

- Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00, Sala TNO, Concert Richard Galliano, „Nino Rota Tribute" (Franţa)

- Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00, Sala TNO, „Bal la Savoy", Teatrul Naţional Academic de Operetă, Kiev (Ucraina)

- Duminică, 20 noiembrie, ora 19.00, Sala Radio, Concert Richard Galliano (Franţa)

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite