Viaţa lui Vintilă Corbul, file de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorul celebrului volum "Căderea Constantinopolelui" şi coautor în scenariul comediei "Nea Mărin Miliardar", scriitorul Vintilă Corbul s-a stins din viaţă, ieri, la 91 de ani,

Autorul celebrului volum "Căderea Constantinopolelui" şi coautor în scenariul comediei "Nea Mărin Miliardar", scriitorul Vintilă Corbul s-a stins din viaţă, ieri, la 91 de ani, într-o clinică din apropierea Versailles-ului, în Franţa.

Vintilă Dumitru Economu Popescu, după numele său adevărat, a văzut lumina zilei în data de 26 mai 1916, într-o familie înstărită. Mama, Sofia, era acţionară la diverse bănci şi studiouri de film americane, iar tatăl adoptiv al scriitorului provenea dintr-o familie de nobili. La îndemnul părinţilor, Vintilă Corbul urmează cursurile Facultăţii de Drept şi devine magistrat, deşi visul său era să ajungă ambasador. În paralel cu Dreptul frecventează şi cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie, în cadrul secţiei de Istorie.

De la magistrat la muncitor

La 23 de ani, după absolvirea facultăţii, îşi începe cariera în magistratură, ca judecător. Fire mai rebelă, se căsătoreşte, contrar aşteptărilor părinţilor, cu fiica unu simplu muncitor, Ana Stoenescu. Este chemat la oaste, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca locotenent de artilerie antiaeriană, pentru ca apoi să avanseze şi să devină pilotul comandantului forţelor aeriene române.

După război, averea familiei este confiscată, iar scriitorul, împreună cu părinţii şi soţia, ajunge să trăiască în bucătăria unui imobil dărăpănat. După arestarea tatălui, diplomele lui Vintilă Corbul nu mai sunt valabile şi ajunge muncitor, apoi inginer la Întreprinderea Canal şi Apă Bucureşti, unde lucrează timp de 15 ani.

După divorţul de Ana Stoenescu, care se recăsătoreşte în Statele Unite, o întâlneşte pe fiica scriitorului Ion Sân-Giorgiu, Ioana. Se căsătoresc, iar Vintilă Corbul se apucă de scris, romanele sale având un real succes. În timp ce lucra la cea mai cunoscută carte a sa, "Căderea Constantinopolelui", soţia este răpusă de cancer, lucru ce l-a marcat enorm. După moartea Ioanei, scriitorul nu se mai căsătoreşte.

În 1977, fuge din România împreună cu prietenul său scriitorul Eugen Burada, fiind ajutaţi de fostul ministru de externe Ştefan Andrei şi soţia acestuia, actriţa Violeta Andrei. În momentul "evadării", Vintilă Corbul era unul dintre puţinii miliardari ai anilor `60-`70. El s-a stabilit în Franţa, într-un orăşel cochet în apropiere de Versailles, Rocquencourt. A locuit într-un apartament cu două camere, închiriat, ticsit de cărţi. În Franţa nu şi-a făcut mulţi prieteni, iar cu cei de acasă nu a ţinut legătura. "Era un singuratic", spuneau despre el cei care l-au cunoscut.

"Îmi vine să plâng"

Vintilă Corbul a ajuns în spital la sfârşitul anului trecut din cauza unui accident stupid. Scriitorul a căzut într-un magazin din zona Versailles şi şi-a rupt mâna. Accidentul a avut loc cu doar câteva zile înainte de lansarea operei sale complete, editată de către Adevărul Holding, la târgul de carte Gaudeamus. După internarea în spital, a făcut septicemie, iar după două zile a căzut într-o comă profundă. Prognosticul dat de medici nu a fost unul optimist.

Nimeni nu se mai aştepta să îşi revină din comă. Şi totuşi, după zile întregi de agonie, scriitorul şi-a revenit. A fost vizitat de conducerea trustului Adevărul şi, cu această ocazie, visul de a-şi vedea întreaga operă publicată i-a fost împlinit. În timp ce studia cu atenţie unul dintre volumele proaspăt scoase din tipar, Vintilă Corbul a exclamat: "Îmi vine să plâng". După această revenire miraculoasă, scriitorul care în luna mai ar fi împlinit 92 de ani a refuzat medicamentele, pentru ca mai târziu să refuze şi mâncarea.

Alături de Vintilă Corbul până la final

Aflat în grea suferinţă, scriitorul şi-a mai dorit doar să-şi petreacă clipele rămase la Bucureşti. Chiar şi ultimele discuţii purtate de către Vintilă Corbul cu stafful Adevărul Holding au fost despre revenirea sa în România. Din cauza stării precară de sănătate, scriitorul nu ar fi suportat însă o călătorie atât de lungă şi dificilă. Corpul neînsufleţit al scriitorului va fi adus în ţară de către Adevărul Holding, care se va ocupa şi de funeralii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite