"Versetele satanice" îi fac fraţi pe ortodocşi cu musulmanii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> Muftiul cultului musulman este indignat că volumul a apărut în România în zi de sărbătoare. "Versetele satanice", volumul apărut joi la editura Polirom, ridică primele valuri de

>> Muftiul cultului musulman este indignat că volumul a apărut în România în zi de sărbătoare.

"Versetele satanice", volumul apărut joi la editura Polirom, ridică primele valuri de indignare în rândul cultelor religioase din România. Murat Iusuf, muftiul cultului musulman, critică dur editarea cărţii lui Salman Rushdie, lansată în librării, chiar în prima zi de Kurban Bairam, sărbătoarea sacrificiului, la care participă peste 100.000 de musulmani din România.

Patriarhia Română s-a solidarizat imediat cu musulmanii, dezaprobând publicarea "Versetelor satanice", deoarece volumul "lezează valorile spirituale şi simbolurile religioase, indiferent de religia oficială pe care acestea le exprimă". Titlul "Versetele satanice" se referă la anumite versuri retrase din Coran, despre care se spune că i-ar fi fost dictate lui Mahomed de diavol, şi nu de îngeri.

"Într-o zi de sărbătoare, când trebuie să ne bucurăm cu cei din jurul nostru, noi am fost indignaţi, ba chiar jigniţi, blasfemiaţi de această traducere în limba română", a declarat Murat Iusuf pentru "Adevărul". Salman Rushdie a fost condamnat la moarte, în 1989, printr-o fatwa, decret religios emis de ayatollahul iranian Ruhollah Khomeiny. Reprezentanţii editurii Polirom au spus că nu doresc să comenteze declaraţiile Patriarhiei şi ale muftiului Murat Iusuf.


Apel la unitate religioasă


"Mai întâi a fost scandalul caricaturilor, apoi cel cu icoanele din şcoli. Ce intenţionează să facă aceste persoane, blasfemiind o religie?", întreabă muftiul Murat Iusuf. El s-a arătat indignat că directorul editurii Polirom a ales să lanseze volumul tocmai într-o zi de sărbătoare musulmană, fără să ţină cont de sensibilităţile comunităţii aflate într-un moment de sărbătoare.

"Îi mulţumesc Bisericii Ortodoxe că este alături de noi. Fac apel la toţi liderii să fim uniţi, pentru că noi nu trebuie să dăm curs acestor provocări, fie că este vorba de religia creştină, iudaică sau islamică. Până la urmă, credinţa este într-un singur Dumnezeu. Cum să permit eu, de exemplu, să fie blasfemiat Mântuitorul Iisus Hristos? Nu se poate aşa ceva, este inacceptabil!", ne-a spus acesta.


Mufiul a citit cartea


Liderul comunităţii islamice a citit "Versetele satanice" în anul III de studenţie, în limba turcă, şi este de părere că orice musulman poate lectura volumul, pentru a vedea şi chipul celor care blasfemiază o religie. "În 1988, teologii i-au răspuns lui Rushdie, dar dacă el a avut atunci argumente, de ce nu a participat la dezbatere, de ce s-a ascuns? Eu nu puteam să interzic editurii din România să traducă această carte, care putea fi citită şi din alte surse, pe internet. Dar de ce în România, unde nu au fost probleme interreligioase?". Volumul publicat de Polirom se găseşte în librării la preţul de 59,5 lei.

>> Îi mulţumesc Bisericii Ortodoxe că este alături de noi. Fac apel la toţi liderii să fim uniţi, pentru că noi nu trebuie să dăm curs acestor provocări.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite