VIDEO Vasiliu Birlic, un maestru al comicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O manifestare organizată de UNITER marchează astăzi împlinirea a 105 ani de la naşterea lui Grigore Vasiliu Birlic. Marele actor de comedie va fi evocat de către colegi şi prieteni alături de care a jucat pe scenă sau în film, printre care Radu Beligan, Ion Lucian şi Carmen Stănescu. 

A vrut să se facă clovn la circ dar a studiat Dreptul. A picat de şapte ori admiterea la Conservatorul de Artă Dramatică din Cernăuţi, dar a devenit ulterior un actor de comedie ultra-apreciat. Grigore Vasiliu, supranumit „Birlic" datorită succesului obţinut în rolul cu acelaşi nume dintr-un spectacol în regia lui Sică Alexandrescu, s-a născut în urmă cu 105 ani, la 24 ianuarie 1905, în Fălticeni. Marii actori care au împărţit scena cu el îşi amintesc că erau „şi colegii şi admiratorii lui în acelaşi timp" şi că Birlic era un „suflet uriaş şi generos".

„Măria sa, Birlic!"

Astăzi, de la ora 17.50, UNITER va găzdui un eveniment aniversar dedicat marelui actor, ce va fi transmis în direct de către TVR3. O serie de actori români de marcă vor evoca amintiri despre Birlic, printre care: Radu Beligan, Iurie Darie, Draga Olteanu Matei şi Stela Popescu. Discuţia va fi moderată de către Marina Constantinescu, iar gazda transmisiunii directe de la UNITER va fi Ion Caramitru. Se va difuza de asemenea documentarul intitulat „Măria sa, Birlic!", realizat de către Carmen Olaru şi produs de studioul TVR Iaşi.

Documentarul relevă aspecte cunoscute şi mai puţin cunoscute din viaţa actorului Birlic, atât pe scenă, cât şi în spatele acesteia. Vom afla astfel cum actorul sprijinea cu generozitate tinerii debutanţi sau faptul că era pasionat de maşini.

Pentru realizarea acestui „film-document", cum în numeşte realizatoarea însăşi, Carmen Olaru a călătorit timp de doi ani pe urmele actorului, colectând mărturii despre acesta atât de la nepotul sau strănepotul actorului, cât şi de la mari actori care au fost partenerii de scenă sau prietenii acestuia.

„Apucăturile" unui tip comic

În film, Radu Beligan povesteşte, de exemplu, cum într-un turneu, în timpul unei călătorii cu trenul, a auzit gemete puternice dinspre cuşeta lui Birlic.
Verificând ce se întâmplă, colegii l-au întrebat: „Te doare ceva, Grigore?". „Da, mă doare toată partea asta a vagonului", a venit imediat replica. Stela Popescu evocă o amintire din studenţie, atunci când, fiind o mare admiratoare a lui Birlic, mergea „de zeci de ori să îi vadă spectacolele fără să se plictisească".

Într-un turneu la Braşov, câţiva tineri studenţi l-au însoţit pe Birlic la restaurant pentru cină. Acolo, Stela Popescu a remarcat, la un moment dat, că farfuria ei este mai plină de mâncare decât a actorului.

Se pare că jumătate din porţie îi fusese transferată, pentru că marelui actor nu-i plăcea să aibă multă mâncare în farfurie. Ceea ce nu însemna însă că, de îndată ce-şi termina porţia, Birlic nu „recupera" mâncarea „cedată" iniţial. Acestea, şi multe altele, pot fi descoperite în documentarul „Măria sa, Birlic" şi în discuţiile ce vor continua în emisiunea trasmisă în direct de la UNITER.

Roluri celebre

Lefter Popescu în „Două loturi", Crăcănel în „D-ale carnavalului", Spirache Necşulescu în „Titanic Vals", Jupânul Conciano în „Bădăranii" sau Dandanache în „O scrisoare pierdută" sunt câteva dintre rolurile care i-au adus lui Birlic celebritatea.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite