VIDEO Sub numele de cod "Argo", Hemingway a fost agent KGB în America
0Se pare că, sub numele de cod "Argo", Ernest Hemingway a fost unul dintre agenţii KGB-ului în America. De "trecutul de spion" al scriitorului s-a ocupat fostul ofiţer KGB Alexander Vassiliev în ultima sa carte semnată alături de John Earl Haynes şi Harvey Klehr.
Volumul "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America", editat la Universitatea Yale, dezvăluie că romancierul laureat cu Nobel s-a aflat pe lista spionilor pe care îi infiltrase KGB în Statele Unite ale Americii. Vassiliev afirmă acest fapt bazându-se pe arhivele de spionaj din vremea lui Stalin, la care a avut acces în anii 90.
Alexander Vassiliev, jurnalist rus şi fost ofiţer al serviciilor de informaţii, este autorul unui alt volum dedicat spionajului sovietic, "The Haunted Wood: Soviet Espionage in America", bazat pe documente de arhivă, peste 1.000 de pagini de note ale KGB.
- Se pare că Hemingway, descris ca un "spion diletant", a fost recrutat de serviciile secrete sovietice în 1941, înaintea unei excursii în China. Scriitorul şi-ar fi exprimat "dorinţa şi voinţa de a-i ajuta" pe agenţii sovietici din Havana şi Londra, ajungând să furnizeze, sub numele de "Argo", "informaţii politice", fără a exista, însă, un contact direct între el şi KGB, motiv pentru care legăturile au încetat definitiv după aproape un deceniu.
Cartea, scrie "The Telegraph", este una cât se poate de serioasă, construită pe detalii sobre, astfel că nu există nicio îndoială că personaje ca Alher Hiss şi Rosenberg au fost spioni sovietici.
Şi-a folosit statutul de spion pentru scrierea cărţilor sale
Cu Hemingway, lucrurile sunt puţin diferite, pentru că acesta nu a reuşit să transmită, conform autorilor, nicio informaţie cu adevărat relevantă, una dintre ipoteze fiind aceea că şi-a folosit statutul de spion pentru scrierea cărţilor sale.
Pe de altă parte, ipotezele asumate de autori demonstrează că J Robert Oppenheimer, denunţat vreme de 50 de ani că ar fi fost unul dintre spionii sovietici implicaţi în Proiectul Manhattan de construire a unei bombe atomice, a fost abordat de KGB, dar nu a devenit niciodată spion.
- Faptul că, după încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale, în Marea Britanie şi SUA au fost infiltraţi spioni sovietici a devenit o percepţie comună. Tezele despre implicarea unor scriitori americani sau britanici în spionajul sovietic constituie o tendinţă a dezvăluirilor ultimelor decenii, după ce George Orwell a publicat o listă a figurilor publice "cripto-comuniste". Studierea arhivelor sovietice l-a făcut pe Antony Beevor să-l numească pe Andre Malraux "mitoman". Autorii tomului "Spies: The Rise and Fall of the KGB in America" estimează că mai mult de 500 de americani, incluzând absolvenţi ai Ivy League, au fost recrutaţi de KGB, mai ales din cadrul primei agenţii de informaţii din SUA, OSS.