VIDEO Identitatea Elisei lui Beethoven a fost descoperită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muzicolog german expert în viaţa şi opera compozitorului Ludwig van Beethoven a declarat că Elise, căreia Beethoven i-a dedicat în 1810 celebra "Fur Elise", este Elisabeth Roeckel, o cântăreaţă de origine germană care s-a mutat la Viena în anii 1807-1808.

Expertul Klaus Martin Kopitz a spus că ea era sora lui Joseph August Roeckel, care a interpretat rolul lui Florestan în opera "Fidelio" dirijată chiar de Beethoven în 1806, la Viena.

Kopitz arată că a găsit recent documente în arhivele catedralei St. Etienne din Viena care atestă că Elisabeth Roeckel era cunoscută şi sub numele de Elise. "La botezul primului său copil, pe 9 martie 1814, numele femeii este menţionat ca Maria Eva Elise, ceea ce sugerează că era cunoscută la Viena precum Elise şi nu Elisabeth", a adăugat muzicologul, potrivit AFP.

"Elisabeth şi-a urmat fratele la Viena în 1807 sau 1808, unde a fost rapid acceptată în cercul restrâns al lui Beethoven", a mai spus Kopitz.

"Se ştie că cei doi avea relaţii de amiciţie foarte apropiate. Pare deci evident că această piesă i-a fost dedicată", a mai declarat muzicologul care precizează că nu a existat nicio altă femeie numită Elise sau Elisabeth în viaţa lui Beethoven la acel moment.

"Este clar că Beethoven a iubit-o foarte mult", notează Kopitz fără a putea demonstra care era adevărata natură a relaţiei dintre cei doi.

Expertul a mai amintit că Elisabeth Roeckel a relatat că "în cursul unei cine, Beethoven i-a prins braţul într-un gest de pură afecţiune".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite