VIDEO „Urzeala tronurilor“ cucereşte lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Milioane de exemplare vândute în toată lumea, un serial de televiziune şi câteva jocuri video stau mărturie pentru un succes de răsunet. Popularitatea seriei „Cântec de gheaţă şi foc“ a scriitorului american George R.R. Martin confirmă interesul crescând pentru literatura fantasy.

Astăzi, cărţile cu şi despre vrăjitori, cu poveşti din ţinuturi fantastice, se vând cel mai bine în toată lumea. Topurile de carte reflectă această realitate de câţiva ani, iar fenomenul este valabil şi în România. Milioane de cititori din lumea întreagă devorează serii fantasy şi caută mereu mai mult. Această dorinţă de poveste, sindromul Şeherezada -„1001 de nopţi", setea niciodată satisfăcută a consumatorilor sunt exact efectele pe care le creează şi pe care mizează genul. În acest context, nu e de mirare că seria „Cântec de gheaţă şi foc" a lui George R.R. Martin conduce în topul de vânzări „The New York Times" de câţiva ani, iar popularitatea ciclului său romanesc a crescut ameţitor odată cu ecranizarea produsă de HBO.

George R.R. Martin a conceput o saga din şapte romane. Până acum au apărut „Urzeala tronurilor", „Încleştarea regilor", „Festinul ciorilor" şi „Iureşul săbiilor", toate traduse la Editura Nemira. „A Dance with Dragons"/„Dansul dragonilor" s-a publicat în America în această vară, iar autorul intenţionează să le scrie pe ultimele două în anii următori.Comparabilă cu alte cicluri fantasy, precum „Stăpânul inelelor", de J.R.R. Tolkien, sau „Harry Potter", de J.K. Rowling, seria care l-a propulsat pe George R.R.

George R.R. Martin, scriitorul considerat una dintre cele mai influente personalităţi ale lumii Foto: reuters

Martin în rândul autorilor cei mai îndrăgiţi de astăzi - publicaţia „Times" incluzându-l printre cele mai influente personalităţi din lume ale momentului - le propune pasionaţilor o poveste palpitantă. De altfel, „Newsweek" titra despre primul volum al seriei: „Iată romanul care marchează, fără doar şi poate, începutul detronării lui Tolkien: «Urzeala tronurilor»".

De la jurnalism la fantasy

Scriitorul, născut în 1948, locuieşte în prezent în Santa Fe, New Mexico. În adolescenţă a scris primele povestiri SF, după care au urmat mai multe volume de literatură fantasy. De profesie jurnalist, a activat o perioadă în televiziune şi în industria cinematografică, semnând scenarii de film. George R.R. Martin s-a întors, în 1991, la romanul fantasy şi în ultimul deceniul al secolului XX a scris saga care avea să declanşeze o adevărată frenezie. Succesul, care nu poate fi comparat decât cu acela pe care l-au avut J.R.R. Tolkien sau J.K. Rowling, a luat proporţii planetare.

image

„Urzeala tronurilor" şi „Încleştarea regilor", primele volume ale acestei epopei fantastice, inspirate de „Războiul celor două roze", au apărut în America la mijlocul anilor '90, dar popularitatea lor a venit abia după anii 2000. Cărţile s-au vândut în milioane de exemplare, dar amploarea a depăşit cu mult limitele literaturii... devenind un adevărat fenomen social, intensificat şi de ecranizarea realizată de HBO. În acelaşi context se înscrie şi lansarea jocurilor pe calculator realizate de Fantasy Flight Games, bazate pe bătăliile descrise în romanele lui Martin.

„Literatura fantasy de cea mai bună calitate e scrisă în limba viselor. Este vie, mai reală decât realitatea, cel puţin pentru o clipă, clipa aceea lungă pe care o trăim înainte să ne trezim", spune George R.R. Martin, premiat cu Locus Award, în 1999, şi cu Ignotus Award, în 2004. Una dintre puţinele lui dezvăluiri despre lumea plină de taine a creaţiei continuă: „Literatura fantasy înseamnă argintiu şi stacojiu, indigo şi azuriu, de la maro închis la cafeniu. Are gust de habanero şi miere, de scorţişoară şi de cuişoare, de carne roşie rară şi de vin dulce ca vara".

Invenţie şi realism

Literatura lui Martin este seducătoare, deschizându-i cititorului lumi nesfârşite. Numeroasele personaje care populează ţinuturile cu aer medieval din această serie au istorii elaborate şi o structură psihologică deloc simplă. Bogăţia istoriei este calitatea esenţială atât în cazul personajelor, cât şi în cazul spaţiilor imaginate: fiecare sălaş sau fiecare pădure câte o poveste din care scriitorul oferă drămuit, astfel încât povestea să nu se termine niciodată...

„Realitatea înseamnă malurile din Burbank, norii din Cleveland sau un garaj din Newark. Fantezia înseamnă turnurile din Minas Tirith, pietrele străvechi de la Gormeghast, culoarele din Camelor. Ea zboară pe aripile lui Icar, pe când realitatea zboară cu Southwest Airlines", îşi dezvăluie scriitorul mecanismele gândirii. „Oare de ce visurile ni se micşorează atât când devin, în sfârşit, realitate? Citim literatură fantasy pentru a regăsi culorile.

Citim ca să gustăm mirodeniile tari şi să auzim cântecul sirenelor. În fantasy se ascunde ceva vechi şi adevărat, care i se adresează unei zone din adâncurile noastre, copilului care a visat că într-o zi va vâna pădurile nopţii şi ospăţul de sub dealurile goale şi va găsi o iubire care nu se va termina niciodată, undeva la sud de Oz şi la nord de Shangri-La", îşi continuă el mărturisirea, concretizată în textele sale. Şi, dacă talentul poate avea explicaţii concrete, atunci, specialiştii au descoperit combinaţia rară căreia scriitorul îşi datorează reuşita: George R.R. Martin umple schemele pe care lucrează literatura fantasy cu un conţinut realist, mizând pe făpturi inventate, care par verosimile. Literatura fantasy parcurge, prin cărţile scriitorului american, o nouă etapă: despărţirea de un schematism dăunător şi de antagonismele simpliste, gen bine - rău, lumină - întuneric etc.

"Literatura fantasy de cea mai bună calitate e scrisă în limba viselor.''
George R. R. Martin scriitor

"Fantezia zboară pe aripile lui Icar, pe când realitatea zboară cu Southwest Airlines.''
George R. R. Martin scriitor

O ecranizare  de impact

Serialul original HBO „Urzeala tronurilor" (compus din 10 episoade) a fost difuzat în premieră şi în exclusivitate de către HBO România, începând cu data de 18 aprilie, la doar câteva ore după premiera din Statele Unite. Inspirat din celebra serie de romane „A Song of Ice and Fire", de George R.R. Martin (autor şi al nuvelei SF cult „Regii nisipurilor", premiată cu Hugo şi Nebula în anii '80 şi tradusă şi în româneşte într-un Almanah „Anticipaţia" din acea vreme), drama fantastică „Urzeala tronurilor" redă lupta epică pentru putere ce are loc în vremuri încrâncenate, aşa cum a „urzit-o" imaginaţia reputatului autor american.

Imagine din serialul „Urzeala tronurilor“

Serialul spune povestea regilor şi reginelor, a cavalerilor şi renegaţilor, a mincinoşilor şi nobililor, cu toţii prinşi în lupta pentru câştigarea tronului de fier. La începutul serialului, regele Robert Baratheon, căsătorit cu Cersei Lannister (din corupta şi bogata familie Lannister), îi cere lordului Eddard „Ned" Stark să vină în sud şi să-l ajute să-şi conducă regatul după ce omul său de încredere moare într-un mod ciudat. Între timp, tronul e ameninţat din est de prinţesa adolescentă Daenerys şi de fratele ei Viserys, ambii în exil după ce familia lor, aflată la conducerea regatului vreme de mulţi ani, a fost masacrată. De asemenea, există zvonuri cum că s-ar petrece lucruri ciudate la marginea regatului, la nord de zid.

Sean Bean, în rolul lui Ned Stark

„Urzeala tronurilor" a fost filmat la Paint Hall Studio în Belfast (Irlanda de Nord) şi în Malta. În rolurile principale au fost distribuiţi: Mark Addy (regele Robert Baratheon), Alfie Allen (Theon Greyjoy), Sean Bean (lordul Eddard „Ned" Stark), Emilia Clarke (Daenerys Targaryen), Nikolaj Coster-Waldau (Ser Jaime Lannister), Peter Dinklage (Tyrion Lannister), Jack Gleeson (prinţul Joffrey Baratheon), Iain Glen (Ser Jorah Mormont.

Regia serialului e semnată de Brian Kirk, Tom McCarthy, Daniel Minahan, Alan Taylor şi Tim Van Patten, pe baza unor scenarii scrise de David Benioff & D.B. Weiss, Bryan Cogman, Jane Espenson şi George R.R. Martin (acesta din urmă apare pe generic şi în calitate de coproducător executiv).

image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite