VIDEO Ursul de Argint, câştigat de un film românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Eu când vreau să fluier, fluier“, pelicula regizată de Florin Şerban, a obţinut al doilea premiu ca importanţă al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Pe lângă Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului, lui Florin Şerban i-a mai fost decernat şi premiul „Alfred Bauer“, destinat filmelor inovatoare.

Mulţi participanţi la Berlinală anticipau că „Eu când vreau să fluier, fluier" va intra în palmaresul Festivalului, însă puţini se aşteptau ca filmul lui Florin Şerban să obţină chiar două premii din partea juriului condus de cineastul german Werner Herzog.

Mai citeşte şi:

VIDEO Deţinuţi şi partizani români la Berlin

Numai „Fluier" (coproducţie România - Suedia) şi filmul rusesc „How I Ended This Summer" de Alexei Popogrebski, au primit câte două distincţii acordate de principalul juriu al Festivalului.

Pentru „Fluier", a venit mai întâi premiul purtând numele fondatorului Berlinalei, Alfred Bauer. Acesta este destinat filmelor inovatoare, ce deschid noi perspective pentru arta a şaptea. Distincţia nu este deloc lipsită de importanţă, atât timp cât, de exemplu, unul dintre cei doi regizori care au primit premiul „Alfred Bauer" anul trecut a fost marele cineast polonez Andrzej Wajda.

Florin Şerban, vizibil emoţionat la acceptarea primului său premiu, la întâia sa participare la un mare festival internaţional, le-a mulţumit, de pe scenă, actorilor şi producătorilor săi. Dintre membrii juriului, cea care i-a înmânat distincţia a fost cineasta italiană Francesca Comencini.

A urmat Ursul de Argint pentru Marele Premiu al Juriului, al doilea ca importanţă din palmaresul Festivalului, după Ursul de Aur.

Cea care i-a dat trofeul lui Florin Şerban a fost populara actriţă americană Renée Zellweger, altul dintre cei şapte juraţi de anul acesta. De data aceasta, regizorul român a urcat pe scenă însoţit de tinerii actori George Piştereanu şi Ada Condeescu, cărora le-a cedat microfonul, sub pretextul că nu şi-a pregătit un discurs.

Interpretul rolului principal din „Fluier", debutantul George Piştereanu, a ţinut să-i mulţumească regizorului, în limba română, pentru că „a văzut în mine acel ceva când alţii n-au văzut", şi să le dedice premiul colegilor de platou „care sunt în penitenciar şi care au ieşit deja", pentru contribuţia lor la film.

La conferinţa de presă de după ceremonie, Florin Şerban a afirmat că a fost foarte surprins, în mod plăcut, de premii, iar Ada Condeescu a adăugat că, aşa cum acum este clar pentru toată lumea, „Fluier" e un film mare. Conform site-ului Cinemagia, pelicula va avea premiera pe ecranele româneşti la 26 martie.

Urşii şi mierea

Ursul de Aur a revenit anul acesta filmului „Honey" de Semih Kaplanoglu. Coproducţia turco-germană îşi mai trecuse în palmares premiul Juriului Ecumenic, oferit de organizaţiile internaţionale de film ale Bisericilor protestantă şi catolică. Cu „Honey", cineastul Semih Kaplanoglu îşi încheie „en fanfare" trilogia avându-l ca protagonist pe poetul (ficţional) Yusuf, prezentat la diferite vârste, din care mai fac parte „Egg" (2007, producţie care a circulat şi în România) şi „Milk" (2008).

Ca şi precedentele două titluri ale trilogiei, „Honey" este un film de autor, foarte estetizat şi, ca atare, adresat mai degrabă publicului festivalier decât celui din cinematografele comerciale.

Succesul său îi datorează mult fermecătorului actor Bora Altaş, acum în vârstă de opt ani (personajul său era cu doi ani mai mic), care a reuşit să-l cucerească până şi pe directorul Berlinalei: una dintre cele mai îndrăgite fotografii ale ediţiei a 60-a îl înfăţişează pe Dieter Kosslick ridicând-l pe micul star turc, pentru ca acesta să se poată semna pe posterul său instalat în Berlinale Palast. Aşadar, Ursul de Aur a tras la... miere, după cum s-a glumit la Berlin.

Premii acordate „in absentia"

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor a fost câştigat de cunoscutul cineast Roman Polanski, care a lipsit motivat şi la premiere, după ce absentase de la premiera de gală a noului său film, „The Ghost Writer" (coproducţie Franţa - Germania - Marea Britanie).

Thrillerul foarte inventiv (însă fără a renunţa la recuzita specifică genului) are ca protagonist un „scriitor-fantomă" (interpretat de actorul scoţian Ewan McGregor), angajat să rescrie memoriile fostului prim-ministru britanic Adam Lang, ajuns la Casa Albă.

Pentru acest rol, Pierce Brosnan l-a studiat pe Tony Blair, la care există multe „săgeţi" în romanul inspirator al lui Robert Harris şi în scenariu, semnat de scriitor şi regizor. Producătorul Alain Sarde a amuzat audienţa, afirmând că marele regizor n-ar fi venit la ceremonie chiar dacă ar fi putut, deoarece, ultima dată când s-a dus la un festival pentru a ridica un premiu, s-a trezit la închisoare.

Pe lângă cele două distincţii câştigate de filmul lui Florin Şerban merită amintită şi cea care i s-a acordat românului Adrian Sitaru, cu câteva zile în urmă. Regizorului i-a fost înmânat Premiul DAAD, oferit de Serviciul German de Schimburi Academice, pentru scurtmetrajul său, „Colivia". Deplasarea criticului de film Mihai Fulger la Berlin a fost sprijinită de Institutul Cultural Român.

Roman Polanski, cel mai bun regizor

Imagine din filmul „Honey“, câştigătorul Ursului de Aur

Imagine din filmul „Honey“, câştigătorul Ursului de Aur

„The Ghost Writer", pelicula pentru care Roman Polanski a fost desemnat „cel mai bun regizor", marchează revenirea acestuia la forma care l-a consacrat, dar şi la genul căruia îi aparţine primul său film mare („Cuţitul în apă" din 1962). Regizorul nu a venit la festival, deoarece este arestat la domiciliu, în Elveţia.

Cei mai importanţi câştigători

Ursul de Aur pentru cel mai bun film - „Honey", de Semih Kaplanoglu.

Ursul de Argint - Marele Premiu al juriului - „Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban.

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor - Grigory Dobrygin şi Sergei Puskepalis pentru „How I Ended This Summer".

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă - Koji Wakamatsu pentru „Caterpillar".

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor - Roman Polanski pentru „The Ghost Writer".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite