VIDEO Un nou film pentru festivaluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Principii de viaţă“, al doilea lungmetraj al regizorului Constantin Popescu, va concura la San Sebastián, în Spania. Festivalul Internaţional de Film a fost înfiinţat în 1953, în acest oraş din Ţara Bascilor, iar ediţia din 2010 se va desfăşura între 17 şi 25 septembrie.

Pelicula lui Constantin Popescu va fi prezentată, alături de încă 14 titluri, toate proiectate la San Sebastián în premieră mondială, în competiţia „Zabaltegi - New Directors Award", dedicată regizorilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj. Filmul câştigător va primi un premiu în valoare de 90.000 de euro, bani destinaţi următorului proiect al regizorului şi producătorului.

„Principii de viaţă" beneficiază de un scenariu semnat de Alex Baciu şi Răzvan Rădulescu şi spune povestea unui om aflat între două vârste, cu o familie fericită, care, pe neaşteptate, se vede silit să-şi reevalueze întreaga existenţă. Personajul este interpretat de Vlad Ivanov, iar din distribuţie mai fac parte actorii Gabriel Huian, Crina Mureşan şi Rodica Lazăr.

Un scenariu cu peripeţii

Scenariul are, la rândul său, o poveste mai complicată: el a fost propus, de regizorul Radu Jude, acum patru ani, la concursul CNC, respingerea lui la acea vreme provocând un mini-scandal. În 2008, instituţia a aprobat proiectul, alocându-i un credit de 1,05 milioane de lei.

„Am primit scenariul de la producătoarea Ada Solomon, Radu Jude lucrând deja la «Cea mai fericită fată din lume». Mi s-a părut un scenariu foarte bine scris şi l-am acceptat. Răzvan şi Alex au modificat puţin scenariul, conform unor mici idei şi propuneri ale mele, aşadar forma actuală este foarte puţin diferită de cea iniţială", povesteşte, pentru „Adevărul", regizorul Titi Popescu. „Dialogurile sunt foarte bine scrise, tăioase, incisive, la fel de isteţe ca la alte scenarii ale lor. Este vorba despre un tată şi fiul său. Tatăl este un personaj puternic şi, în acelaşi timp, slab, la fel ca, probabil, mulţi dintre noi".

O trilogie în proiect

Cineast autodidact, Titi Popescu (foto) a fost mai întâi realizatorul unor scurtmetraje senzaţionale: „Apartamentul", „Canton", „Apă", „Faţa galbenă care râde", apoi unul dintre regizorii cooptaţi de Cristian Mungiu pentru echipa „Amintirilor din Epoca de Aur". Lungmetrajul de debut al lui Popescu - „Portretul luptătorului la tinereţe" - a avut premiera la Berlin, în februarie, şi, în mod surprinzător, a fost dedicat luptătorului anticomunist Ogoranu şi partizanilor din munţi, subiect pe care regizorul intenţionează să-l desăvârşească într-o trilogie.

„Filmul reprezintă doar opţiunile şi părerile mele. Este vorba, în primul rând, de o ficţiune care se bazează pe nişte întâmplări adevărate. Scopul ultim este ca spectatorul să devină interesat de acest subiect şi să afle singur mai mult", ne-a declarat autorul.

„Marea Neagră", pe ecrane

În sfârşit, filmul „Mar Nero" / „Marea Neagră", coproducţie Italia-România-Franţa, regizată, în 2008, de Federico Bondi, va putea fi văzut şi în cinematografele din România, începând cu data de 17 septembrie. Avându-le în rolurile principale pe actriţa română Dorotheea Petre şi pe italianca Ilaria Occhini (alături şi de alţi actori români: Maia Morgenstern, Vlad Ivanov, Theodor Danetti), filmul s-a bucurat de succes în cei doi ani de la premieră. Actriţa Ilaria Occhini a fost distinsă cu Leopardul de Argint la Locarno pentru interpretare feminină şi a fost nominalizată la David di Donatello, premiile industriei de film italiene.

Prietenie, dragoste şi fidelitate

Ca multe filme recente - „Il resto della notte", „Francesca", „Hai paura del buio" -, „Mar Nero" se ocupă de spinoasa problemă a relaţiilor actuale dintre „urmaşii lui Traian" şi peninsulari, dar, de data aceasta, preferă să dea întâietate lucrurilor frumoase, nu motivelor de conflict. „«Mar Nero» este un film inspirat din povestea reală a bunicii regizorului Federico Bondi, despre două femei aparent total diferite, forţate de împrejurări să locuiască împreună, care în final devin prietene", a declarat, pentru „Adevărul", Dorotheea Petre. „Ilaria Occhini este o actriţă minunată într-un om minunat, iar colaborarea mea cu Federico a fost excelentă, genul de comunicare în care înţelegi din priviri ce vrea celălalt să spună".

„Am citit scenariul şi m-a impresionat tandreţea şi sensibilitatea cu care a fost scris, frumuseţea relaţiei dintre Gemma şi Angela. Sper ca filmul să fie la fel de bine primit ca în Italia, pentru că este un film frumos, simplu care înfăţişează cu o dulceaţă distilată valori universale ca prietenia, dragostea şi fidelitatea", mai spune actriţa.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite