Un manuscris secret al lui Jane Austen, vândut cu aproape un milion de lire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un manuscris "pierdut" al scriitoarei Jane Austen, care n-a fost publicat niciodată din cauza morţii tatălui ei, s-a vândut la licitaţie cu aproape un milion de lire, informează Daily Mail.

Povestea, intitulată "The Watsons", a rămas neterminată pentru că se presupune că autoarea a considerat că evenimentele din viaţa ei reală erau prea asemănătoare cu cele din carte.

Manuscrisul prezintă povestea a patru surori, fetele unui preot văduv, şi a încercărilor lor de a se căsători convenabil. Se pare că Jane Austen a încetat să mai lucreze la roman după moartea tatălui ei, în 1805.

Manuscrisul licitat este singura copie a romanului şi a fost până acum în posesia moştenitorilor scriitoarei.

Cartea nepublicată a fost vândută joi de Sotheby's din Londra cu 993.250 lire, de trei ori preţul de catalog, unui cumpărător anonim, care s-a dovedit apoi a fi Bodleian Library de la Oxford University.

Preţul de vânzare a manuscrisului a fost foarte ridicat, în pofida faptului că-i lipseşte sfârşitul, dar şi primele 12 pagini, care au fost vândute în timpul Primului Război Mondial în beneficiul Crucii Roşii, fiind acum într-o bibliotecă din New York.

Criticul Margaret Drabble a descis manuscrisul ca fiind "ispititor, încântător şi exrem de bine realizat, care cu siguranţă este la egalitate cu celelalte şase romane pe care ea le-a terminat".

Documentul, scos la licitaţie de Joan Austen-Leigh, o descendentă a scriitoarei stabilită în Canada, oferă o imagine a felului în care scria Austen şi permite accesul în lumea creaţiei ei.

În pofida faptului că romanele ei spun poveşti de dragoste şi surprind societatea de la începutul secolului al XIX-lea, Jane Austen nu s-a căsătorit niciodată. A acceptat o dată propunerea unui prieten de familie, foarte bogat, Harris Bigg-Wither, dar s-a răzgândit a doua zi. Toate romanele ei au fost publicate cu nume de împrumut în timpul vieţii.

Jane Austen a murit la 41 de ani, cel mai probabil din cauza bolii lui Addison - insuficienţă suprarenală lentă, de care a suferit şi preşedintele american John F. Kennedy.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite