VIDEO Ultimele spectacole ale stagiunii teatrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Multe teatre şi-au închis deja porţile, dar mai sunt producţii de top care pot fi văzute în iulie, printre care şi premiera „Antigona“ de mâine-seară de la Petroşani. Dacă în Capitală  teatrele Naţional, Comedie, Nottara şi Mic au coborât cortina, Odeonul şi Bulandra îşi aşteaptă spectatorii până la jumătatea lunii.

Când cele mai multe teatre din Bucureşti şi din ţară trag zilele aceastea cortina până în luna septembrie, la Teatrul „I.D. Sîrbu" din Petroşani  are loc mâine-seară, de la ora 18.00, premiera spectacolului „Antigona", după Sofocle, în regia şi adaptarea lui Mihai Măniuţiu. Scenografia este semnată de Adrian Damian, iar Antigona va fi interpretată de Andreea C. Hristu, Creon de Nicolae Vicol, iar Tiresias de  coregraful András Lorant, laureat anul acesta cu Premiul Uniter.

„Am păstrat conflictul din piesa lui Sofocle între legea politică, a cetăţii, şi cea divină, însă «Antigona» rămâne  un spectacol contemporan, realizat după tema unui război de astăzi. Am urmărit raportul dintre mit şi degradarea acestuia, mitul fiind afectat de eroziune în zilele noastre", a punctat, pentru „Adevărul", regizorul Mihai Măniuţiu.Teatrul „Sică Alexandrescu" din Braşov îşi va încheia stagiunea pe 10 iulie, cu spectacolul „Sectorul S" de Emanuel Pârvu. La Cluj-Napoca, singurul spectacol care mai poate fi văzut de iubitorii de teatru este „Cipsuri şi Dale", în regia lui Cristian Nedea.  Montarea se joacă mâine-seară, de la ora 19.00, pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga".

„Faust", în maraton la Sibiu

Dacă Teatrul Naţional din Timişoara şi Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi-au încheiat deja stagiunile, în cazul Teatrului Naţional „Radu Stanca" de la Sibiu, luna aceasta, sunt programate şase reprezentaţii, printre care două ale mega-producţiei „Faust" după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete, cu Ofelia Popii în rolul lui Mefisto. „Faust", supratitrat în engleză, se va juca pe 22 şi 23 iulie, de la ora 21.00, la Hala Balanţa. „Prin programarea acestor reprezentaţii ne propunem să susţinem turismul cultural din Sibiu", a declarat Constantin Chiriac, directorul teatrului din Sibiu.

La Teatrul „Vasile Alecsandri", finalul de stagiune aduce pe scenă spectacole apreciate de ieşeni: „Harold & Maude", „Rinocerii", „Natură moartă cu nepot obez". Ultimele două spectacole din stagiune de la Teatrul Naţional din Iaşi sunt „Comedia dragostei şi-a urii" şi „TV for Dummies. Un spectacol pentru 100 de telecomenzi". Cel de-al doilea, care a şi închis stagiunea, s-a ajucat aseară, de la ora 19.30, la Sala Uzina cu Teatru. 

„Viaţa e vis", la Odeon

Teatrul Odeon din Bucureşti turează motoarele pentru ultima oară în stagiunea aceasta. Astăzi se joacă spectacolul „Pyramus & Thisbe 4 You",  în regia lui Alexandru Dabija, iar mâine comedia neagră regizată de Radu Afrim, „Câtă speranţă". Duminică, 3 iulie, şi sâmbătă, 9 iulie, a fost programat spectacolul „Natură moartă cu nepot obez", cu Pavel Bartoş pe afiş. Vineri, 8 iulie, regizorului Dragoş Galgoţiu i se va reprezenta „Viaţa e vis". Stagiunea va fi închisă de spectacolul cu Răzvan Mazilu, „Un Tango Mas", duminică, 10 iulie. Toate spectacolele încep la ora 19.00. Teatrul Act de pe Calea Victoriei are în program „Acasă la tata", miercuri, 5 iulie, şi joi, 6 iulie, de la ora 19.00, cu Marcel Iureş în distribuţie.

Teatrul Bulandra va prezenta „Îngropaţi-mă pe după plintă", mâine, 2 iulie, de la ora 18.30. Duminică, 3 iulie, de la aceeaşi oră veţi putea vedea „Însemnările unui necunoscut", în regia lui Alexandru Darie, cu Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu, Tamara Buciuceanu, Marian Râlea. Joi, 7 iulie, şi vineri, 8 iulie, la Sala „Toma Caragiu" se va juca „O scrisoare pierdută", în regia lui Doru Ana (ora 19.00). O piesă de rezistenţă a repertoriului Teatrului Bulandra, spectacolul „Unchiul Vania", regizat de Yuriy Kordonskiy a fost programat sâmbătă, 9 iulie, de la ora 19.00, cu o distribuţie uluitoare: Horaţiu Mălăele, Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Irina Petrescu.

"Am păstrat conflictul din piesa lui Sofocle între legea politică, a cetăţii, şi cea divină, însă «Antigona» rămâne  un spectacol contemporan."
Mihai Măniuţiu
regizor

Spectacolul „Antigona“, după Sofocle, în regia lui Mihai Măniuţiu, va fi reprezentat în premieră, mâine-seară, la Petroşani  Foto: Teatrul „I.D.Sîrbu“ Petroşani



„Recviem" de Verdi, la Ateneu

Astăzi şi mâine-seară, în închiderea stagiunii din Bucureşti, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu", sub bagheta lui Christian Badea, va interpreta „Recviem", de Giuseppe Verdi, la Ateneu. Soliştii sunt Irina Iordăchescu, Sidonia Nica, Giuseppe Varano şi Riccardo Ferrari, iar Iosif Ion Prunner va fi dirijorul impresionantului cor verdian.

Dacă Filarmonica din Braşov a intrat deja în pauză, stagiunea la Opera braşoveană se va încheia mâine-seară, de la 18.30, cu „Faust", opera lui Charles Gounod, în regia lui Cristian Mihăilescu.

La Filarmonica de Stat din Sibiu se încheie în acest weekend seria concertelor estivale intitulate „Zilele Româno-Americane", iar luni, 4 iulie, va debuta Festivalul „Carl Filtsch", dedicat tinerilor pianişti din toată ţara. Festivalul are programate concerte de muzică clasică în fiecare zi.

Opera Română din Timişoara a încheiat stagiunea, dar va organiza Festivalul de Operă şi Operetă, ediţia a VII-a, între 19 -28 august. Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş le-a pregătit aseară mureşenilor un bonus muzical la Biserica Unitariană, când Molnár Tünde le-a oferit melomanilor clipe de neuitat pe ritmul muzicii de orgă.

La Opera Naţională din Iaşi, condusă de Beatrice Rancea, sunt programate două spectacole, pe 4 şi 5 iulie, în parcul Copou, lângă Teiul lui Eminescu.  Material realizat cu ajutorul „Adevărul de Seară"

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite