Ultima replică a lui Ştefan Radof

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actorul Ştefan Radof a murit ieri-dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, la vârsta de 77 de ani.

„Îmi pare rău!". Ultimele cuvinte ale lui Ştefan Radof au fost scuzele pentru că nu va mai putea juca. Urma să plece, pe 3 aprilie, într-un turneu cu spectacolul „Nimeni nu-i perfect", regizat de Radu Beligan - a povestit pentru „Adevărul" Silviu Biriş, partenerul său de scenă.

„Din păcate am fost ultimul care l-a văzut în viaţă pe Ştefan Radof. Când i s-a făcut rău m-a sunat pe mine - soţia lui e foarte bolnavă - şi i-am alertat pe medicii de la Urgenţă. S-au ocupat de el cât de bine au putut, dar, din păcate, miercuri dimineaţă când am sunat, am aflat teribila veste", a mai spus Silviu Biriş.

Ştefan Radof se gândea la turneu şi credea că internarea îl va ţine departe de scenă şi că va afecta spectacolul. Actorul a decedat din cauza mai multor suferinţe cronice. Trupul său neînsufleţit va fi depus astăzi la Teatrul Nottara din Capitală, unde admiratorii îi pot aduce un omagiu, între orele 12.00 şi 18.00. În seara aceasta, sicriul va fi transportat la capela cimitirului Bellu. Mâine va avea loc înmormântarea, la o oră care nu fusese încă anunţată, până la închiderea ediţiei.

Actor şi politician

În 1958, Ştefan Radof a fost admis la Institutul de Teatru, dar a fost exmatriculat, pentru ca, în 1960, să fie reprimit, graţie profesorilor Radu Beligan, Ion Cojar şi Costache Antoniu.

Contactat de „Adevărul", Radu Beligan a transmis prin secretara sa că a fost profund marcat de aflarea veştii morţii prietenului său şi „simte nevoia să-şi consume doliul în sinea lui; aflarea veştii i-a creat o stare depresivă şi îi e greu să vorbească despre această pierdere".

Ştefan Radof şi-a început cariera artistică la teatrul din Piatra Neamţ, apoi s-a angajat la Teatrul „C. I. Nottara" din Bucureşti. Anul acesta, Senatul Uniunii Teatrale din România îl pusese pe o listă cu pontenţiali câştigători ai Premiului UNITER pentru întreaga activitate. În locul său a fost preferat actorul Valler Dellakeza. Radof a avut şi carieră politică. A fost membru fondator al Alianţei Civice şi al Partidului Alianţei Civice şi a fost senator de Ilfov între 1992 şi 1996.

Poet, eseist şi scenarist

Ştefan Radof a scris mai multe volume de versuri („Casca de foc", „Iris", „Statui în iarbă", „Efectul de seră"), dar şi un volum-sinteză publicat în colecţia „Poeţi contemporani" la Editura Eminescu, sub titlul „Şoimul în iarnă".

A publicat schiţe, eseuri şi articole de specialitate şi a scris mai multe scenarii de film şi televiziune, printre care „Enigma din Testament" - după nuvela „Morminte" de Mihail Sadoveanu şi „Crocodilul" după Dostoievski. Actorul a desfăşurat şi o prolifică activitate de scriitor şi de profesor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite