Uimitorul Joaquin Cortes şi "Mi Soledad"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi seară, la Sala Palatului, Adevărul Holding a oferit iubitorilor de dans un spectacol extraordinar al celebrului dansator spaniol. Gândită ca un dar pentru prietenii holdingului, seara de joi

Joi seară, la Sala Palatului, Adevărul Holding a oferit iubitorilor de dans un spectacol extraordinar al celebrului dansator spaniol. Gândită ca un dar pentru prietenii holdingului, seara de joi a avut şi un destinatar special în acest început de martie: femeia.

Spectacolul a început cu un program de poezie susţinut de impresionanta actriţă Maia Morgenstern şi de Tudor Istodor, fiul ei. S-au risipit asupra sălii, în interpretarea plină de sensibilitate şi forţă în acelaşi timp, versurile a patru poeţi români de prim rang: Nichita Stănescu ("A mea"), Tudor Arghezi ("Inscripţie pe o uşă" şi "Mărţişoare"), Mircea Dinescu ("Elegie la trenurile mele"), Tania Lovinescu ("Binecuvân tează-mă").

Aşteptată cu nerăbdare, şi-a făcut apariţia pe scenă formaţia muzicală care l-a însoţit pe artistul spaniol. Muzica, mai ales cea interpretată de femei, reunea ritmurile susţinute ale flamenco-ului cu dramatismul muzicii "gitane", costumele cântăreţelor adăugând o culoare locală subliniată de cromatică şi de light-design.

Talent şi cultură scenică

"Mi Soledad", care a avut premiera în 2006, a stârnit aplauze frenetice în toată Spania, dar şi la New York, Moscova sau în alte mari oraşe ale lumii. Artistul, născut la Cordoba, a semnat coregrafia şi regia spectacolului. Intrarea în scenă a lui Joaquin Cortes a fost pregătită astfel, gestica şi ritmul dansului dovedind dubla capacitate a artistului: simţul dramatic şi extraordinara tehnică a mişcării.

De la mişcările lente, întrerupte de pauze de atmosferă, Cortes realizează treceri rapide la secvenţe cu un ritm diabolic, în care picioarele transmit întregului corp vibraţia de flacără. Experimentatul dansator, care, pe lângă talent, deţine şi o cultură a profesiei dobândită prin studiile de specialitate şi în cadrul Baletului Naţional al Spaniei, introduce în dansul flamenco elemente din dansurile altor etnii, în primul rând din folclorul gitan.

Ritm şi adrenalină

Partea a doua a spectacolului devine încă mai incitantă. Artistul, care alătură stilului flamenco paşi de tangou şi step, pare de multe ori că pluteşte. Rapiditatea mişcărilor pune la grea încercare dorinţa privitorului de a "descompune" paşii. Întregul corp este antrenat, de multe ori, în rotirea impetuoasă în sunetul tobelor şi al bătăilor din palme ale formaţiei care declanşează adrenalina spectatorilor.

Joaquin promite că va reveni

Citiţi miercuri, 12 martie, detalii despre experienţele sale de scenă, despre statutul dansatorilor şi despre propria viaţă, într-un interviu în exclusivitate acordat de Joaquin Cortes "Adevărului literar şi artistic".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite