Uimitoarea viaţă a lui Gabriel García Márquez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O biografie autorizată a scriitorului columbian a apărut la Editura Litera Internaţional, este semnată de britanicul Gerald Martin şi costă 64,9 lei. Imaginea celui mai popular laureat al Premiului Nobel pentru Literatură din ultimele decenii este întregită de un volum de 664 de pagini.

Biograful oficial al lui Márquez este unul dintre cei mai importanţi critici specializaţi în literatura sud-americană a secolului XX şi a lucrat 17 ani la această carte, tradusă în româneşte de Alexandru Macovei.

Volumul ilustrat, publicat de Litera Internaţional, poate fi găsit în librării la un preţ de 64,90 lei şi conţine declaraţiile a cel puţin 300 de intervievaţi, printre care scriitorul Vargas Llosa sau personalităţi ca Felipe Gonzales şi Fidel Castro.

„Lacheul“ lui Fidel Castro

Despre Fidel Castro, biograful spune că a fost unul dintre prietenii apropiaţi ai lui Márquez, fapt ce l-a determinat pe Vargas Llosa să-l denumească ironic pe laureatul Nobel „lacheul” lui Fidel Castro.

De altfel, în carte este relatat un episod în care, cu prilejul vizitei lui Fidel Castro în Columbia, García Márquez s-a oferit să fie una dintre gărzile sale de corp.

Paul Berman de la „New York Times” insistă şi pe alte mărturisiri ale scriitorului columbian, preluate de Gerald Martin, de exemplu aceea că romanul „Toamna patriarhului”, apărut în 1975, este cea mai mare carte a sa. „Fiecare frază din «Toamna patriarhului» reprezintă o demonstraţie eroică a triumfului omului asupra limbii – în cazul în care nu este o dovadă a triumfului limbii asupra omului“, scrie Paul Berman.

De la Dumas la Kafka

Biografia conţine informaţii din tinereţea celui numit Gabito, lecturile din copilărie ale acestuia – Alexandre Dumas sau „O mie şi una de nopţi” –, curtea pe care i-a făcut-o lui Mercedes, viitoarea soţie, interesul pentru Faulkner sau Kafka.

Descoperirea autorului ceh este consemnată astfel: „Într-o după-amiază, un prieten (...) i-a împrumutat un exemplar din «Metamorfoza», tradus de scriitorul argentinian Jorge Luis Borges. García Márquez s-a întors la pensiune, a urcat în cameră, s-a descălţat şi s-a întins în pat.

A citit prima frază: «Într-o dimineaţă, când Gregor Samsa se trezi în patul lui, după un somn zbuciumat, se pomeni metamorfozat într-o gânganie monstruoasă.» De-a dreptul fascinat, García Márquez îşi aminteşte că şi-a spus: «Drace, exact aşa vorbea bunica!»”

Scos din sărăcie de „Un veac de singurătate“

Gerald Martin ne mai furnizează, în cartea sa, date despre sărăcia în care a trăit scriitorul alături de cei doi fii şi soţie, până în 1967, când romanul „Un veac de singurătate” a început să asigure confortul material al familiei şi i-a adus lui Márquez, în 1983, Premiul Nobel pentru Literatură.

De asemenea, sunt menţionate mărturii inedite ale membrilor familiei. „La o vârstă destul de înaintată, mama lui Márquez îmi va spune că «Gabito a fost întotdeauna bătrân; pe când era doar un copilaş ştia atât de multe încât părea un bătrânel. Aşa-i şi spuneam, Moşulică»”, notează Gerald Martin.

Alte cărţi despre „Gabito“

Primul volum al cărţii autobiografice „A trăi pentru a-ţi povesti viaţa“ a apărut la Editura Rao, în 2005, şi poate fi găsit în librării la un preţ de 49,99 lei.

O biografie García Márquez a apărut, în limba română, la Editura Curtea Veche, în 2008. Este vorba de cartea de interviuri „Parfumul de Guayaba-Convorbiri cu Gabriel García Márquez“, de Plinio Apuleyo Mendoza.

Alte volume semnificative despre viaţa columbianului sunt „Gabriel García Márquez“, de Hubert Haddad, sau „Review of Conversations with Latin American Writers: Gabriel García Márquez“, de Susan Bacon.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite