Turnătoria urcă pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceauşescu, în premiera "Comedie roşie", la Teatrul Naţional, pe 23 martie. Invitat la Moscova de Gorbaciov, comunistul este împiedicat să părăsească România, pentru a nu critica politica

Ceauşescu, în premiera "Comedie roşie", la Teatrul Naţional, pe 23 martie. Invitat la Moscova de Gorbaciov, comunistul este împiedicat să părăsească România, pentru a nu critica politica dusă de regimul de la Bucureşti. Ceauşescu organizează aniversarea centenarului acestuia chiar în preziua congresului. Pentru că în casă se bea şi se fumează, în timp ce i se citea mesajul lui Nea Nicu ("Vă urăm sănătate îndelungată!"), bătrânului i se face rău şi îşi dă duhul. Autorul piesei mărturiseşte că a acceptat să fie colaborator, deoarece a fost ameninţat de miliţie cu închisoarea şi cu moartea: "Nu numai că nu am nicio remuşcare pentru experienţa asta cu Securitatea, ci sunt foarte bucuros că am trăit-o. Aproape că le-aş fi recunoscător securiştilor că m-au băgat în rahatul ăsta din care am ieşit victorios, pentru că în toţi aceşti 20 de ani, eu îmi băteam joc de ei". Colaborator al Securităţii din 1963, până în 1983, când "obiectivul" a emigrat în străinătate, Turturică spune că truca notele informative cu victima sa, Gheorghe Hulubei.

Amintiri de informator
"Într-o seară, un activist de partid a venit la birou, şi-a scos din geantă salamul şi pâinea şi a pus lângă ele, pe masă, şi două pistoale. L-am întrebat.
Tovarăşu` Mihalache, primul e al dumitale, dar cu al doilea pistol ce faci?
.
Îl plantez sub streaşina ţăranului sau în sacul cu grâu şi apoi îl bat de-l omor, până îmi spune unde-şi ţine cartuşele. Apoi îl pun să semneze cererea de intrare în colectiv".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite