Tudoran, turnat de scriitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Uricaru, Mircea Iorgulescu, Alexandru Paleologu sunt printre cei care au dat note informative despre  Dorin Tudoran. Cartea „Eu, fiul lor. Dosar de securitate“ de Dorin Tudoran, proaspăt editată de Polirom, va fi de luni pe rafturile librăriilor din toată ţara.

Volumul „Eu, fiul lor. Dosar de securitate" este o carte despre Dorin Tudoran scrisă însă de alţii, din păcate şi de mulţi colegi din breasla scriitorilor. Volumul conţine o selecţie din perioada  1982-1985 a documentelor de urmărire informativă a autorului, care a câştigat în trei rânduri Premiul Uniunii Scriitorilor (USR) în 1973, 1977 şi 1998.

Printre persoanele care l-au turnat la Securitate şi ale căror nume de cod apar deconspirate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) se află numele lui Alexandru Paleologu (nume de cod Alexandru), Eugen Uricaru (nume de cod Udrea), Dan Zamfirescu (nume de cod Neagoe),  Mircea Iorgulescu (nume de cod Dorin), Andrei Petre Brezianu (nume de cod Dan) sau Alexandru Raicu (nume cod Mircea Pop).

„Surpriza a venit de unde nu mă aşteptam: cele mai urâte lucruri nu sunt opera ofiţerilor, ci a scriitorilor", afirmă criticul Nicolae Manolescu. „Din păcate, cartea mai pune în lumină şi slăbiciunile, laşităţile şi trădările celor de lângă noi, uneori, aparent, foarte aproape de noi" , subliniază şi scriitorul Liviu Antonesei.

9.852 de file de dosar

Alexandru Paleologu

Dorin Tudoran a devenit celebru pentru scrisoarea adresată lui Ceauşescu la 1 august 1984 şi pentru faptul că a ţinut greva foamei înainte de a emigra în SUA un mai târziu. Structura cărţii respectă în mare parte ordinea şi cronologia documentelor aflate în cinci dintre cele 18 volume ale dosarului lui Dorin Tudoran creat de Direcţia Securităţii Statului (DSS), aşa cum au fost ele depozitate în arhive şi, ulterior, transferate în arhiva CNSAS de către SRI şi SIE.

În mod oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmărire informativă în 1982. Pe lângă volumele de poezii, printre care „Respiraţie artificială" (1978), scriitorul publicase până atunci cărţile „Nostalgii intacte" (1982) sau „Adaptarea la realitate" (1982).
Cele 9.852 de file recuperate din dosarul său de Securitate arată faptul că scriitorul era urmărit informativ încă din anul 1976. Cele 11 volume de dosare conţin fotocopiile corespondenţei interne şi internaţionale, transcrierea convorbirilor telefonice şi majoritatea notelor de filaj.

„Hârtiile spun că, începând cu mijlocul anilor '70, viaţa mea privată a dispărut. În finalul operaţiunii, am devenit altcineva. Pe unii îi înţeleg, pe alţii îi condamnm în funcţie de câtă naivitate sau cât cinism determină atitudinea lor. În coşmarurile mele, eu însumi rămân pentru mine însumi acel altcineva", mărturiseşte Tudoran.

40 de zile de greva foamei, în anul 1984

Dorin Tudoran s-a născut la 30 iunie 1945. Destinul său include episoade de hărţuire crâncenă ca urmare a interviurilor pe care le acordă începând din anii '80 presei străine, în care critică făţiş dictatura. Tudoran (foto) solicită în 1984 emigrarea, iar în luna august a aceluiaşi an îi trimite lui Nicolae Ceauşescu o scrisoare deschisă.

Anchetat şi ameninţat cu un proces, în 1985, intră în greva foamei, pe care o încheie după 40 de zile. La 24 iulie 1985 obţine dreptul de a părăsi România. Se stabileşte în SUA, unde în prezent  este director al programului Democracy Fellows la World Learning, Washington, DC. Volumele sale, peste 15 la număr, îi aduc  pe lângă cele trei premii USR, Marele Premiu al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti - ASPRO, în 1998. Anul acesta, scriitorul a fost distins cu Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu" pentru Opera Omnia.

Lista turnătorilor

1 Alexandru Paleologu, scriitor, născut la 14.03.1919, nume conspirativ „Alexandru"

2 Eugen Uricaru,  scriitor, preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România în anii '90, născut la 01.11.1946, nume conspirativ „Udrea"

3 Dan Zamfirescu, teolog şi ziarist, născut la 21.12.1933, nume conspirativ „Neagoe"

4 Mircea Iorgulescu, critic literar şi eseist, născut la 23.08.1943, nume conspirativ „Dorin"

5 Andrei Petre Brezianu, eseist şi publicist american de orgine română, născut la 14.11.1934, nume conspirativ „Dan"

6 Alexandru Raicu, poet şi prozator, născut la 18.05.1914, nume conspirativ „Mircea Pop"

Uricaru: „Nu este adevărat nimic"

image
image

Eugen Uricaru

Conform documentelor anexate în carte, Consiliul Naţional pentru Studierea arhivelor Securităţii a făcut publice, în 2009, numele unora dintre cei care semnează notele legate de Dorin Tudoran. Printre aceştia se află Alexandru Paleologu, Eugen Uricaru, Dan Zamfirescu,  Mircea Iorgulescu, Andrei Petre Brezianu sau Alexandru Raicu.

„Securitatea noastră cea de toate zilele"

„Nu este adevărat. Eu locuiam la Cluj, Dorin Tudoran, la Bucureşti. L-am văzut de două ori în viaţa mea pe Dorin Tudoran, i-am şi strâns mâna când a făcut greva foamei. Ce note puteam să dau eu despre Dorin de la Cluj?", a declarat Eugen Uricaru, pentru „Adevărul".

„Pe Doina Cornea, de la care a pornit toată povestea cu numele meu de cod, Udrea, nu am întâlnit-o niciodată. Nu am nicio legătură cu acest Udrea", a precizat Eugen Uricaru. „Pot să vă spun că nu am colaborat niciodată cu ofiţerii de Securitate", a subliniat şi criticul Mircea Iorgulescu, pentru „Adevărul".

image

Mircea Iorgulescu

Nicolae Manolescu  spune că i-a făcut pur şi simplu rău lectura „inestimabilor contribuţii ale, vai, colegilor noştri de breaslă" şi a celor 500 de pagini de rapoarte (şi de filaj), note, înregistrări, fotografii, sinteze, adresate de ofiţeri de Securitate superiorilor lor ierarhici (printre care Tudor Postelnicu, Iulian Vlad, Nicolae Pleşiţă, Aron Bordea).

„Citind Dosarul lui Dorin Tudoran, se observă că breasla e împărţită net în privinţa atitudinii faţă de regim şi faţă de Securitate. Linia de partaj trece, aproape fără excepţie, printre cele două tabere, care s-au înfruntat mai ales după 1971: aceea a protocroniştilor, naţionaliştilor şi comuniştilor şi aceea a scriitorilor care gândeau liber, lipsiţi de iluzii comuniste, prooccidentali", precizează Manolescu, în postfaţa „Securitatea noastră cea de toate zilele".

"Nu este adevărat. Eu locuiam la Cluj, Dorin Tudoran, la Bucureşti. L-am văzut de două ori în viaţa mea. Ce note puteam să dau eu despre Dorin de la Cluj?"
Eugen Uricaru
scriitor

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite