VIDEO Tudor Giurgiu l-a „ciuruit“ pe Sergiu Nicolaescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul regizor a primit cei mai mulţi bani din concursul CNC pentru proiectul „Despre oameni şi melci“, devansându-l pe veteranul finanţărilor, câştigător cu „Ultimul corupt al României“. Cătălin Mitulescu, cu proiectul „El Rumano“, a obţinut punctajul maxim la categoria lungmetraj de ficţiune, dar nu şi cei mai mulţi bani. Mitulescu va contesta decizia CNC.

La categoria lungmetraj de ficţiune, proiectul „Despre oameni şi melci" al lui Tudor Giurgiu a obţinut 1.635.000 de lei  la concursul organizat, anul acesta, de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Locul al doilea în clasamentul finanţărilor i-a revenit lui Sergiu Nicolaescu, care a obţinut 1.561.000 de lei pentru „Ultimul corupt al României", realizat de casa de producţie MediaPro Pictures.

Deţinătorul celui mai mare punctaj din concurs, 80.05, proiectul „EL Rumano" al regizorului Cătălin Mitulescu şi produs de Strada Film s-a situat abia pe locul al treilea, cu o finanţare de 1.269.909 de lei. Situat pe locul al cincilea, Horaţiu Mălăele a obţinut finanţare pentru cel de-al doilea film ca regizor.

La categoria documentar,  „Ultimele zile din viaţa lui Nicolae Ceauşescu" în regia lui Radu Gabrea, după un scenariu de Grigore Cartianu, a primit o finanţare de 696.087 de lei. În acelaşi concurs, alte două proiecte ale lui Gabrea nu au obţinut note de trecere. Regizorul Marian Crişan, recent premiat la Festivalul de la Locarno, a obţinut peste 1.000.000 de lei pentru lungmetrajul de ficţiune „Iguanele".

„Vom face o contestaţie"

Printre nemulţumiţii concursului se numără Cătălin Mitulescu, al cărui proiect, „El Rumano", spune povestea unui emigrant român care se întoarce din Spania pentru a rezolva o misiune, să omoare un afacerist.

„Nu ni se pare normal ca, având în vedere că am obţinut cea mai mare notă din concurs, să nu primim  suma pe care am solicitat-o, în timp ce  proiectele care sunt clasate sub noi să primească mai mulţi bani", a declarat pentru „Adevărul"  Daniel Mitulescu, producător Strada Film.

„Vom depune o contestaţie, iar acum începem să căutăm surse pentru bani în plus", a mai spus acesta, punctând că, pentru a obţine o finanţare din străinătate, susţinerea financiară din ţară este foarte importantă.

Producători din Franţa şi Irlanda

Câştigător la capitolul finanţare cu proiectul „Despre oameni şi melci", produs de Libra Film, regizorul Tudor Giurgiu va începe castingul la toamnă, iar filmările anul viitor, în luna iulie. Giurgiu speră ca premiera filmului să aibă loc în 2012, în cadrul festivalulului pe care îl conduce, ­TIFF.

„E o comedie inspirată dintr-un fapt real, despre un grup de muncitori care încearcă cu disperare ­să-şi păstreze locurile de muncă, deşi uzina pentru care lucrează e în faliment. Liderul sindicatului găseşte o soluţie ingenioasă pentru a ieşi din criză şi de-aici începe tot filmul", a povestit Giurgiu.

Proiectul  său a trezit interes printre coproducătorii străini şi, conform regizorului, există deja oferte de coproducţie din Franţa, Suedia şi Irlanda.

„În acest moment avem un coproducător francez şi sperăm să putem închide finanţarea filmului cu încă un partener - cel mai probabil din Irlanda - şi apelând apoi la Eurimages, fondul european de finanţare a coproducţiilor". Scenariul „Despre oameni şi melci" poartă semnătura lui  Ionuţ Teianu, un apreciat fost operator care s-a stabilit la Paris de peste 20 de ani.

Despre colaborarea lor, Giurgiu îşi aminteşte: „Îl ştiam pe Ionuţ, am intrat în legătură şi, după ce am citit scenariul, mi-am dorit nespus de mult să îl şi regizez."

„Un pariu vizual"

La categoria scurtmetraj de ficţiune, cel mai mare punctaj a mers la regizorul Gheorghe Preda cu proiectul  „Vaca finlandeză", finanţat cu peste 200.000 de lei.

Filmul este inspirat de un artist din Honduras care a expus un câine într-o galerie de artă din Madrid şi l-a lăsat să moară de foame, în numele artei, stârnind furia tuturor organizaţiilor de protecţie a animalelor. 

Preda îşi doreşte ca filmările să aibă loc la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Despre film, regizorul spune că va fi în primul rând „un pariu vizual". 

Proiectele câştigătoare la secţiunea lungmetraj

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite