„Trei zile până la Crăciun“, la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Un documentar istoric ce redă pas cu pas fuga cuplului Ceauşescu a rulat la TIFF.

Regia îi aparţine lui Radu Gabrea, iar scenariul, lui Grigore Cartianu.„Băieţică, socialismul şi comunismul vor trăi mult după moartea mea, prin structurile mici", este o replică din filmul documentar „Trei zile până la Crăciun (Ultimele zile din viaţa Elenei şi a lui Nicolae Ceauşescu)", care a rulat ieri, după-amiază, în premieră, la Cluj-Napoca. Replica a fost rostită de actorul care îl interpretează pe Nicolae Ceauşescu şi era adresată unuia dintre soldaţii care îl păzeau la Târgovişte.

Filmul prezintă pas cu pas ultimele trei zile ale cuplului Elena şi Nicolae Ceauşescu, înainte de executarea lor. Şi, aşa cum au observat şi spectatorii, filmul a fost foarte bine documentat cu mărturii şi imagini de arhivă din Centrul Naţional al Cinematografiei.  Scenele cu actori se îmbină cu imagini de arhivă filmate în urmă cu peste două decenii, în care mulţimea scanda în pieţe „Ole, ole, ole, Ceauşescu nu mai e!".

După 22 de ani

După proiecţia documentarului, care a durat aproximativ o oră şi jumătate, regizorul Radu Gabrea a răspuns, în limba engleză, întrebărilor publicului. În realizarea documentarului său s-a inspirat din cele trei cărţi semnate de jurnalistul Grigore Cartianu, redactor-şef al cotidianului „Adevărul", care a scris scenariul. Atât regizorul, cât şi scenaristul s-au întâlnit ieri cu publicul clujean la Cinema Victoria.

„A fost o muncă grea pentru că au trecut 22 de ani, şi fiecare avea versiunea lui. Imaginile de arhivă sunt de la Centrul Naţional al Cinematografiei", le-a spus regizorul spectatorilor de miercuri seara de la Cinema Odeon Cineplex din Polus Center Cluj. Filmările au durat o jumătate de an şi, în mare parte, s-au făcut la Târgovişte. Actorul Constantin Cojocaru l-a interpretat pe dictator, iar pe soţia sa, Victoria Cociaş.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite