VIDEO Topul filmelor care te bagă-n sperieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula „Psycho“ (1960), regizată de Alfred Hitchcock, s-a clasat pe primul loc într-un top 50 al celor mai bune filme de groază din istorie, fiind urmată de „Mireasa lui Frankenstein“ (1935). Cele mai multe producţii din top 10 au fost realizate în urmă cu 50 de ani şi sunt „prototipuri“ ale filmelor cu monştri.

Top 50 al celor mai bune filme de groază a fost alcătuit de site-ul de profil cinematografic rottentomatoes.com, care compilează cronicile de film a peste 250 de critici. A fost luat în considerare procentul criticilor care consideră că filmul este „proaspăt", comparat cu cel al cronicilor care apreciază că filmul este „putred", dar şi o medie a notelor acordate de critici.

Citiţi şi:

Cele mai bune scurtmetraje italiene şi filme horror, în programul Festivalului de la Iaşi

Într-un clasament dominat de vampiri, vârcolaci, zombi şi extratereştri, cel mai înfricoşător monstru este Norman Bates din „Psycho", un criminal în serie aparent inofensiv. Potrivit criticilor, filmul este „nemuritor datorită contribuţiei sale la genul horror". „«Psycho» a fost filmat cu tact, graţie şi artă. Hitchcock nu doar a creat horrorul modern, ci i-a dat şi legitimitate", mai spun criticii. Deşi a rămas celebru datorită faimoasei scene de la duş, „Psycho" este revoluţionar din punct de vedere al suspansului construit cu migală, dar şi datorită curajului regizorului de a o omorî pe protagonistă, actriţa Janet Leigh, înainte să treacă jumătate din film.

Frankenstein, de două ori în „Top 10"

Majoritatea peliculelor din top 10 au apărut înainte de 1960 şi sunt „prototipuri" ale filmelor cu monştri. Doctorul Frankenstein şi monstrul lui sunt prezenţi de două ori în „Top 10". „Nosferatu" este unul dintre primele filme cu vampiri, apărut cu 90 de ani înainte ca mania „Twilight/Amurg" să cuprindă lumea. Un alt fel de „morţi-vii", zombi, sunt şi ei prezenţi în clasament, prin cele două filme „Evil Dead" (locurile 13 şi 19), dar şi mai jos în top, cu filmele „Night of the Living Dead" şi „Dawn of the Dead".

Cea mai recentă peliculă din top este clasată pe locul al 18-lea. Este vorba despre „Legături de sânge", un film suedez cu vampiri, destul de violent şi controversat. Filmul este despre Oscar, un copil plăpând, necăjit de colegii de la şcoală, care găseşte un protector neaşteptat în Eli, o fetiţă de vârsta lui. Însă Eli nu este ce pare a fi.

Trei adaptări după Stephen King

Controversatul regizor Roman Polanski are două pelicule în clasament. Este vorba despre „Repulsion" (1997), clasat pe locul al şaselea, care spune povestea unei femei schizofrenice care se cufundă în propria nebunie, dar şi „Rosemary's Baby" (1968), cu Mia Farrow, clasat pe locul al 14-lea. În acest film, devenit un clasic al genului şi, din cauza unor evenimente tragice, considerat „blestemat", Farrow o joacă pe Rosemary, o femeie care are impresia că este însărcinată cu Diavolul.

Romancierul Stephen King, specializat în groază, a scris câteva dintre poveştile prezente în clasament. Adaptările după cărţile sale „Misery", „The Shining" şi „Carrie" sunt reprezentante de seamă ale genului.

Cele mai „de groază" filme

1. Psycho (1960)
2. Mireasa lui Frankenstein (1935)
3. King Kong (1933)
4. Nosferatu. O simfonie horror (1922)
5. Cabinetul doctorului Cagliari (1919)
6. Repulsion (1997)
7. Frankenstein (1931)
8. Invazia hoţilor de trupuri (1956)
9. Alien (1979)
10. Omul invizibil (1933)
11. Aliens (1986)
12. Fălci (1975)
13. The Evil Dead (1981)
14. Rosemary's Baby (1968)
15. Noaptea vânătorului (1955)
16. Vampyr (1931)
17. Eyes Without a Face (1962)
18. Legături de sânge/Let the Right One In (2008)
19. Evil Dead 2 (1987)
20. Freaks (1932)

Hannibal Lecter, cel mai monstruos personaj

Un sondaj al revistei „Entertainment Weekly" l-a desemnat pe psihopatul din „Tăcerea mieilor", Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), ca fiind cel mai monstruos personaj din istorie. Lecter i-a învins pe alţi criminali, precum Jack Torrance („The Shining") şi Freddy Krueger („Coşmar pe Elm Street").

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite