Tonitza, mai scump decât Grigorescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Studiu pentru un portret" de Nicolae Tonitza s-a vândut duminică, la licitaţia de la casa Monavissa, la preţul de 320.000 de lei (aproape 96.000 de euro) şi a devenit astfel cea mai scumpă

"Studiu pentru un portret" de Nicolae Tonitza s-a vândut duminică, la licitaţia de la casa Monavissa, la preţul de 320.000 de lei (aproape 96.000 de euro) şi a devenit astfel cea mai scumpă pictură vândută la o licitaţie publică din România.

Deşi i-a învins pe Theodor Pallady şi Nicolae Grigorescu, care ocupau primele două locuri în topul vânzărilor, criticul de artă Pavel Şuşară spune că preţul nu e deloc spectaculos. Dimpotrivă, e mult prea mic. "Dacă Tonitza nu era român, s-ar fi vândut în străinătate cu cel puţin trei milioane de euro", afirmă Şuşară.

Licitată de 15 ori de la un preţ de pornire de 172.000 de lei, lucrarea "Studiu pentru un portret" de Nicolae Tonitza i-a surclasat pe Theodor Pallady ("Nud cu eşarfă galbenă" - 75.757 de euro) şi Nicolae Grigorescu ("Fată culcată în iarbă" - 59.900 de euro).

Cel care a cumpărat pictura este un colecţionar român, obişnuit al caselor de licitaţii, care a intrat în joc direct cu suma de 75.000 de euro. "Noi am mai vândut un Tonitza în luna mai cu 40.000 de euro. Cred că suma de 96.000 de euro este un record absolut", ne-a declarat Alexandru Ghilduş, preşedintele casei de licitaţii Monavissa.

El consideră că preţul achiziţionării este unul corect. Pentru luna decembrie, Monavissa anunţă o altă surpriză: o nouă lucrare de Grigorescu va fi scoasă la licitaţie, la un preţ "convenabil".

Tonitza ar merita cota lui Matisse

Dacă în urmă cu zece ani un Tonitza abia se vindea cu 5.000 de dolari, acum ajunge la aproape 100.000 de euro. Deşi preţul este unul spectaculos pentru piaţa din România, criticul de artă Pavel Şuşară consideră că nu este unul corect. "E mult prea mic. Preţurile sunt în mod cert în creştere".

Cu cât s-ar vinde Tonitza în străinătate? "În mod normal, Tonitza, Pallady sau Ţuculescu ar trebui să ajungă la sutele de mii spre milioanele de euro. Dacă Tonitza nu ar fi fost român, ar fi avut cota lui Matisse. Adică, 2-3, 10-15 milioane de euro. Ce se întâmplă la noi nu înseamnă cotă. Sunt doar preţuri, spontaneităţi", concluzionează Pavel Şuşară. (Nicoleta Zaharia)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite