Toboşarii explozivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii trupei japoneze Bu-Shi-Dovor oferi un concert cu 30 de tobe la Opera Română Un concert de tobe japoneze, susţinut de formaţia de percuţionişti Bu-Shi-Do, va avea loc mâine, de

Membrii trupei japoneze Bu-Shi-Dovor oferi un concert cu 30 de tobe la Opera Română

Un concert de tobe japoneze, susţinut de formaţia de percuţionişti Bu-Shi-Do, va avea loc mâine, de la ora 19:00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Artiştii vor folosi peste treizeci de tobe, de la cele portabile, până la unele cu diametrul de aproape doi metri. Muzica tradiţională japoneză va fi îmbinată cu ritmurile moderne, occidentale, jazz şi rock.

Membrii trupei Bu-Shi-Do se află într-un amplu turneu în Europa, în România urmând să susţină doar un singur spectacol. Celor cinci toboşari li s-a alăturat şi un interpret la shamisen (instrument japonez tradiţional asemănător chitarei). Concertele lor sunt asezonate cu vechi sonorităţi autohtone, dar şi cu ritmuri de actualitate, dinamice.

Însăşi vestimentaţia artiştilor este un adevărat spectacol de modă, pentru că se evidenţiază prin sobrietatea kimonoului tradiţional şi lejeritatea ţinutelor de inspiraţie occidentală. În concertul "Bu-shi-do", scena va fi acaparată de o mulţime de tobe de cele mai diferite dimensiuni şi forme: Oke Daiko (tobă în formă de butoi), Shime Daiko (toba la care suprafaţa de lovire este tensionată prin intermediul unor sfori laterale), Hira Daiko (toba cu diametrul mai mare decât înălţimea), Tsuri Daiko (tobă bogat decorată).

Trupa Bu-Shi-Do a luat fiinţă în anul 2005, avându-i în componenţă pe fraţii Hiroshi şi Ajo Motofuji şi pe Michiaki Shirata, un experimentat solist la shamisen. Biletele pentru spectacol s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, având preţul între 5 şi 52 de lei.

Trupa are în componenţă artişti tineri, dar care au început foarte devreme să exerseze la instrumentele pe care le mânuiesc acum cu abilitate. Ajo (pe numele său adevărat, Mitsuhasa Motofuji) a început să cânte la tobe încă de la vârsta de 3 ani, iar la 9 era membru al grupului taiko profesionist "Oedo Sukeroku Daiko" din Tokyo.

Născut în 1984, la Noboribetsu, în Hokkaido, Japonia, Michiaki (pe numele său adevărat Michiaki Shirata) a început să studieze shamisenul la vârsta de 9 ani. El îşi compune singur piesele şi este apreciat pentru melodiile sale inspirate de natură. Takayuki Hashiguchi a descoperit tobele la 9 ani, influenţat de tatăl său, unul dintre componenţii celui mai faimos grup de toboşari tradiţionali din Tokyo, iar Kyomasa Hanahara a început să cânte la 13 ani.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite