"Timpul nu-mi mai permite sa fiu modest"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Moartea domnului Lazarescu", pelicula care i-a adus lui Cristi Puiu succesul international, a obtinut doua premii la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul festivalului de film de la Copenhaga.

"Moartea domnului Lazarescu", pelicula care i-a adus lui Cristi Puiu succesul international, a obtinut doua premii la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul festivalului de film de la Copenhaga. Este vorba despre Marele Premiu al Juriului si despre Lebada de Aur pentru cea mai buna interpretare masculina, premiu acordat lui Ion Fiscuteanu. Actor al Teatrului National din Targu Mures, Ion Fiscuteanu reuseste astfel o performanta istorica, fiind primul actor roman distins cu un premiu international. Actorul nu este la prima sa aparitie intr-un film de lungmetraj, el jucand, printre altele, in peliculele "Balanta", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Din prea multa dragoste", "Prea tarziu" sau "Asfalt Tango".
- Considerati un "cantec de lebada" acest ultim premiu?
- Ion Fiscuteanu: Sa cante lebada unde vrea, ca mie vremea asta inca nu mi-a venit!
- La al catelea film va aflati?
- Pai, am facut 20 de filme pana acum, iar cum acesta face cat zece, am facut 30!
- Intr-o cariera de 42 de ani, succesele iata ca au venit decat catre finalul de cariera.
- Eu am mai luat un premiu la filmul ,Fructe de padure", nici nu stiu pentru care calitati - tinerete, debut, acum cativa zeci de ani. Iar multe alte filme au ramas in arhiva si au fost uitate...
- Cum va vedeti pe dvs. in raport cu vanzoleala aceasta creata de succesele repurtate?
- Mi se pare o chestie de mica farsa. Eu existam, ca fond si ca talent, si pana acum. Nu a fost mare vanzoleala cand am luat marele premiu la festivalul de la Cluj, ci doar cand s-a vazut ca a inceput recunoasterea internationala. Si la Cannes, e adevarat, insa acolo filmul a fost cel premiat.
- Scoala romaneasca de teatru si de film are un fond profesional deosebit. Ce ne lipseste ca sa fim cunoscuti?
- Promovarea si banii. Fiindca nu ne lipsesc nici regizorii foarte talentati, impetuosi, care sa se priceapa sa lucreze cu foarte talentatii actori romani. Cu materialul uman ce-l avem vom putea cu siguranta cuceri piata internationala.
- Aveti proiecte artistice?
- Nu-mi fac nici un proiect. Deocamdata nu vreau sa joc in nici un film, ar fi riscant sa intru intr-un proiect care sa fie cel putin de nivelul ,Mortii domnului Lazarescu". E stupid ca fac reclame (chiar daca se castiga bine) sau sa accept roluri dupa roluri, si mai ales cu regizori slabi. Repet acum ,Elisabeta, din intamplare o femeie", de Dario Fo, in care joc Doftoroaia, un rol in travesti - un domeniu dificil, dar provocator.
- Filmul are mari sanse sa mai primeasca si alte premii, fiind inscris la alte 30 de festivaluri...
- Sincer, sper sa ajung la Hollywood, sa fiu cel putin nominalizat la Oscar. M-a incurajat mult, in acest sens, atitudinea presedintelui Comisiei de jurizare de la Cannes, un american care m-a imbratisat, m-a felicitat si mi-a spus ca am mari sanse. Oricum, timpul nu-mi mai permite sa fiu modest.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite