Pe urmele spionului Hertei Müller

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitorii germani rămaşi în ţară susţin că Franz Schleich, acuzat că a turnat-o pe câştigătoarea Nobelului la Securitate, era un autor absolut mediocru. Franz Schleich, scriitorul despre care postul public german ARD a spus că a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Voicu“, a plecat din Timişoara în 1982.

JURNALIŞTII DE LA ARD AU FILMAT ŞI ÎN REDACŢIA ADEVĂRUL DE SEARĂ DIN TIMIŞOARA

Schleich a făcut parte din rândul scriitorilor germani din Banat, însă, din spusele celor din grup, nu a ieşit în evidenţă prea mult.

Citiţi şi:

Scriitoarea Herta Muller, spionată de un confrate "prieten"

„L-am întâlnit o dată la bere, dar nu l-aş mai recunoaşte acum. Era în grupul scriitorilor, venea la cenaclu, dar era un mediocru. Nu era un nume", a declarat Helmut Britz, unul dintre prietenii Hertei Müller, de la Timişoara.

Oricine putea fi turnător

Scriitorul susţine că nu ştia niciodată cine este cu adevărat colaborator al Securităţii, ci doar putea să facă presupuneri. „De regulă, cei care nu reuşeau să se distingă prin ceva alegeau să fie turnători. Cei mediocri. Făceau asta pentru diferite avantaje, pentru bani. Nu puteai să ştii cine e colaborator. Nu avea importanţă că erai german, maghiar sau român, putea fi oricine", a mai spus Britz, care a fost şi redactor-şef al revistei „Uniunii Scriitorilor germani".

Franz Thomas Schleich, despre care Herta Müller a declarat pentru ARD că este aceeaşi persoană cu „Voicu", a lucrat ca jurnalist la ziarul „Neue Banater Zeitung", din Timişoara.

„Am fost colegi timp de doi ani. Nu prea am ce să spun despre el. Era fad. Nu mă gândeam că a fost colaborator al Securităţii. Dar orice este posibil. Mă aştept să mai iasă la iveală şi alte sur­prize", a mărturisit Balthasar Waitz, redactor la aceeaşi publicaţie. Franz Thomas Schleich a absolvit Facultatea de Filologie din Timişoara şi a scris două volume de poezie înainte să plece din România.

Schleich, purtător de cuvânt în Germania

A fost membru al cenaclului literar german „Adam Müller-Guttenbrunn" din Timişoara. Acesta a emigrat în Germania în 1982, unde s-a prezentat drept victimă a regimului comunist.

Canalul german ARD, care citează martori şi documente ale vremii, susţine că Schleich ar fi denunţat-o iniţial pe Herta Müller, apoi a spionat-o după ce s-a refugiat în Germania.

Scriitorul locuieşte în prezent la Ludwigshafen, unde lucrează ca purtător de cuvânt al unui fabricant de linoleum. Schleich a refuzat să comenteze afirmaţiile, însă a precizat pentru ARD că „Securitatea avea obiceiul să falsifice documente".

„Ştiau şi ei că pot fi turnaţi din interior"

Scriitorul Daniel Vighi este unul dintre puţinii români care au avut contact cu grupul scriitorilor germani din Timişoara. Acesta nu îşi aminteşte de Franz Thomas Schleich.

„Era o lume care avea relaţii destul de rare cu cea românească. Ei discutau, erau direcţi, erau diferiţi. Erau mai selectivi, simţeai că au atitudine diferită de cultura românească. Trăiau în semi-underground", a declarat Daniel Vighi. Acesta afirmă că germanii din Banat erau conştienţi că pot fi spionaţi şi turnaţi chiar din interior.

„Aveau şi ei bănuielile lor. Se lăsau racolaţi şi de-ai lor. Cei care aveau încredere în propriile valori nu acceptau", a conchis Vighi.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite