„Montevideo“, filmul unui campionat uitat VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul sârbesc „Montevideo, bog te video“ („Montevideo, Doamne, Fii atent“) a fost prezentat în România, în cadrul Zilelor Culturii Sârbe la Timişoara. Două ore în care spiritul balcanic în forma sa cea mai pură a ieşit pe teren şi i-a dat un gol de toată frumuseţea prezentului – asta este impresia pe care a lăsat-o vizionarea filmului, marţi seara.

În „Sala Capitol" din Timişoara, regizorul Dragan Bjelogrlici şi actorii Miloş Bikovici, Petar Strugar, Milutin Karadzici şi Victor Savici au fost aplaudaţi minute în şir de un public care s-a simţit mereu aproape de Serbia, mai mult decât alţi români.

Pelicula este cu atât mai importantă pentru contextul cultural al acestui an în Serbia cu cât „Montevideo" este propunerea ţării pentru categoria filmelor străine la Oscar 2012. „Montevideo, bog te video" înseamnă, în traducere, „Montevideo, Doamne, Fii atent", după o replică populară a sârbilor, pe care o spun atunci când se află în faţa unei situaţii surprinzătoare.



GALERIE FOTO

Cum se juca în anii '30

Firul poveştii urmăreşte naţionala de fotbal a Iugoslaviei înainte de participarea la primul Campionat Mondial din 1930, disputat în Uruguay, la Montevideo. Filmul prezintă scene unice despre modul în care se juca fotbal în acei ani, despre dificultăţile financiare prin care au trecut sârbii, dar şi despre cei mai buni fotbalişti din istoria sârbilor.

Pelicula lui Bjelogrlici, un regizor care a realizat doar cinci filme artistice şi câteva seriale, dar cu o carieră actoricească de succes, aduce la lumină povestea celui mai bun tandem din istoria fotbalului sârbesc: Blagoje „Maşa" Marjanovici (considerat cel mai bun jucător sârb din toate timpurile) - Alexandar „Tirke" Tiranici.



SECVENŢE DESPRE ROMÂNIA

„Îmi pare bine că am putut să vin împreună cu echipa mea la Timişoara, pentru a prezenta acest film. Suntem două popoare care au fost mereu prietene şi ne leagă multe lucruri. Din păcate, nici filmul românesc nu este vizibil în Serbia, dar nici cel sârbesc nu poate fi văzut de români. Filmele noastre şi ale regizorilor români pot fi văzute în schimb la New York, Paris, Berlin şi în alte colţuri ale lumii", a declarat Dragan Bjelogrlici.

În film există şi secvenţe în care se vorbeşte despre România şi despre naţionala ţării noastre, care, de asemenea, a participat la Mondialul din Uruguay. Una dintre cele mai savuroase este cea în care se spune că sârbii nu au primit sprijin financiar din partea Regelui Alexander I, în timp ce Carol al II-lea a sponsorizat deplasarea echipei române.



Iugoslavia, semifinalistă la Mondiale

La prima ediţie a Campionatului Mondial de fotbal, organizat în 1930, în Uruguay, au fost prezente doar patru echipe reprezentând ţări din Europa: România, Franţa, Belgia şi Iugoslavia. „Plavii" au ocupat primul loc în grupa B, învingând Brazilia (2-1) şi Bolivia (4-0), iar apoi au cedat (1-6) în semifinale, în faţa Uruguay-ului. Potrivit unor surse, meciul pentru locurile 3-4 nu s-ar fi disputat, însă într-un comunicat din 1984 al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) apare că Iugoslavia s-ar fi impus cu 3-1 în faţa SUA. Paradoxal, forul mondial a dat ulterior o altă clasificare, una în care americanii apar pe 3, iar iugoslavii pe 4.

Actorii filmului "Montevideo" la Timişoara Dragan Bjelogrlici la Timişoara Dragan Bjelogrlici la Timişoara
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite