Timişoara:Cele mai bune filme despre revoluţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importanţi documentarişti şi regizori din şapte ţări europene au pregătit pentru o competiţie de profil filme despre momente cruciale în istoria ţărilor foste comuniste. După 20 de ani de la Decembrie 1989, Festivalul Internaţional de Film Documentar DocumFest reprezintă un moment important pentru Timişoara.

Festivalul este organizat de TVR Timişoara şi îşi propune ca anul acesta să promoveze filmul documentar românesc şi creatorii români de film, pe care i-a atras într-un concurs internaţional. Competiţia are două secţiuni: documentar şi reportaj/anchetă.

„TVR Timişoara, cu ajutorul participanţilor săi, şi-a dorit să aducă în faţa publicului din întreaga ţară momentele din decembrie '89 din România şi să le plaseze în context european", a spus Dite Dinesz, director TVR
Timişoara şi organizator.

„Revoluţii în Europa"

Aflat la cea de-a doua ediţie, festivalul are ca temă momentele încrâncenate din istoria Europei, plecând de la ideea împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, dar şi de la mişcările care au dus la căderea regimurilor comuniste în statele Europei de Est.

„Dorim să aducem un omagiu pentru timişorenii care au ieşit atunci în stradă", a adăugat Dite Dinesz.
Prin intermediul festivalului se prezintă o retrospectivă a celor mai importante filme despre revoluţiile din Europa de Est, care au marcat sfârşirea regimurilor comuniste din Est şi evoluţia economică şi politică a statelor europene.

Membrii juriului, istoricii, invitaţii speciali şi participanţii la Revoluţia din Decembrie vor încerca să abordeze tema Revoluţiei din unghiuri diferite în dezbaterile ce vor avea loc în cadrul festivalului: cum surprinzi o revoluţie în direct, cum şi unde găseşti adevărul unei revoluţii, frecvenţa revoluţiilor, revoluţia-momentul în care eşti tu însuţi.

Documentare ale curajului şi suferinţei

Fiecare film documentar este o poveste care marchează suferinţa, teama, groaza, dar şi îndrăzneala celor care au fost martori la evenimentele ce au determinat schimbarea regimului comunist. Cele mai multe sunt despre cea mai sângeroasă revoltă, Revoluţia din'89, de la Timişoara. În concurs au fost acceptate doar filmele care au surprins momente şi întâmplări ce au dus la schimbarea sau prăbuşirea unui regim politic.

„O să prezint un film documentar despre una dintre vocile care au dat speranţa României pentru un viitor mai bun. Este vorba de Monica Lovinescu. Participând cu gândul de a fi mai aproape de timişoreni, de a fi în Timişoara, locul unde a început Revoluţia", a spus Mariana Bădan, participantă.

Şapte ţări la DocumFest

Printre ţările participante în finală se numără România, Cehia, Ungaria, Germania, Serbia, Polonia şi Republica Moldova. „Iniţial în concurs au participat 14 ţări şi 72 de documentare. Apoi, a avut loc o selecţie a acestora şi au rămas doar 22 de filme documentare", a spus Dite Dinesz.

Gala de decernare a premiilor va avea loc la 17 decembrie, de la ora 19.00, la Teatrul Naţional Timişoara şi se vor acorda următoarele premii: marele Premiu - Trofeul Festivalului, premiul pentru cel mai bun documentar şi premiul pentru cel mai bun reportaj/anchetă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite