Teatrul oamenilor de după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectacol cu trei piese scurte, „Asigurare pe viaţă", „Sub privirea mea" şi „Campionul unei mari iubiri" se va juca joi, 1 septembrie, de la ora 18.00, la Clubul Scena 8 (str. Libertăţii, nr. 17, Craiova), în cadrul unui proiect de Artă Activă pentru educație creativă şi reintegrare socială.

Proiectul „Casa Poporului" a fost inițiat în anul 2010, în cadrul Penitenciarului Craiova şi s-a desfăşurat timp de un an de zile, atât în Craiova, cât şi în alte oraşe din România.

Spectacolul de teatru „Casa Poporului" a fost primul spectacol de teatru care implica atât actori neprofesionişti cât şi profesionişti selectat într-un festival profesionist de teatru - Festivalul Dramaturgiei Româneşti, Timişoara 2011.

Texte scrise în închisoare

Proiectul de anul acesta îşi propune continuarea procesului de lucru şi a implementării metodei de artă activă în penitenciare.

Anul acesta, activitățile proiectului au fost crearea a trei texte scurte de teatru într-un atelier de dramaturgie, texte scrise de către trei dintre persoanele private de libertate participante în proiect, atelierele de improvizație şi observație şi repetițiile pentru dezvoltarea textelor şi realizarea spectacolului.

Pornind de la poveşti şi istorii reale, lucruri trăite sau observate, printr-un proces de ficționalizare şi construcție pentru teatru, au fost create cele trei piese „Asigurare pe viață", „Sub Privirea Mea" şi „Campionul unei mari iubiri".

Textele au fost apoi dezvoltate prin exerciții de improvizație şi observație şi puse în scenă. În cadrul procesului de lucru, s-a acordat o atenție sporită antrenării şi pregătirii celor trei participanți care au propus textele în atelierul de dramaturgie, cu scopul de a ajunge la capacitatea de a propune, iniția şi coordona pe viitor activități cultural-educaționale în cadrul penitenciarului, fără a mai depinde direct de participarea unor artişti voluntari şi a putea crea un program permanent de teatru în Penitenciarul Craiova.

Piesele vor fi prezentate într-un spectacol colaj ce-şi propune reprezentarea şi analiza interdependenței dintre comunitate şi persoanele private de libertate.

Spectacolul de teatru realizat va avea primele reprezentații miercuri 31 august, în clubul din cadrul Penitenciarului Craiova, urmând ca joi 1 septembrie, ora 18.00, să aibă loc în club Scena 8 prima reprezentație în comunitate, urmată de o dezbatere cu publicul despre inițiativă şi procesul de lucru.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite