Teatrul lui Eugene Ionesco, în pericol să se închidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul Teatru la La Huchette, unde piesele lui Eugene Ionesco se joacă de la înfiinţare, este puternic afectat de criză

Pe siteul instituţiei, există postat un apel la solidaritate, sub titlul „Teatrul La Huchette este în pericol!". Prezentarea sună astfel: „În spatele marilor scene mici, înfiinţate în Cartierul Latin în anii '50, funcţionând fără subvenţie, este singurul teatru privat în proprietatea actorilor reuniţi într-o cooperativă. Teatru de renume mondial, aparţinând Patrimoniului Artistic al Franţei, mai ales datorită spectacolului după Ionesco („Cântăreaţa cheală" şi „Lecţia"), pe care generaţii de spectatori l-au văzut şi continuă să-l vadă, teatru de creaţie şi de repertoriu contemporan".

După care urmează apelul: „Ajutaţi-ne să-l salvăm! În ciuda sprijinului oferit de Sindicatul Naţional al Regizorilor şi Realizatorilor din Teatrul Privat şi de Asociaţia pentru Sprijinirea Teatrului Privat şi în ciuda succesului care nu se dezminte, dacă vrea să supravieţuiască şi să-şi păstreze sufletul, Teatrul La Huchette se vede nevoit să conteze pe finanţare privată, care îi este indispensabilă.

Aflată în inima Parisului, instituţia se confruntă cu o dublare a chiriei în aceşti ultimi 15 ani, în vreme ce preţul unui bilet (şi numărul locurilor din sală) nu pot asigura plata pentru această mărire. Suntem ameninţaţi cu evacuarea". Ca atare, reprezentanţii teatrului fac apel la donatori...

Din 1957, în mica sală din Cartierul Latin se joacă fără întrerupere „Cântăreaţa cheală" şi „Lecţia", piese care l-au consacrat pe Eugene Ionesco. În luna octombrie, teatrul a fost pe punctul de a fi închis şi trupa, concediată. Acest pericol există în continuare, a precizat directorul, invocând fondurile insuficiente obţinute din bilete şi lipsa unui sprijin financiar constant. În prezent, preţul unui bilet este de 22 de euro, studenţii beneficiind de tarif redus, de 16 euro şi fiind spectatorii cei mai numeroşi ai teatrului.

Încasările zilnice, care se ridică la 1500 de euro, nu pot susţine cheltuielile permanente. La Huchette este cel mai mic teatru privat de la Paris şi nu primeşte subvenţii, potrivit directorului, de la nicio instituţie de stat, ci doar o finanţare pentru creaţii noi, provenită din Fondul de Sprijin al Teatrului Privat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite